Oer-katholieke Jean-Marie Le Pen (96) overleden

Leestijd: 3 minuten

Woensdag 8 januari 2025 – 06:15 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Kenji-Baptiste Oikawa

-Parijs- Jean-Marie Le Pen, een katholiek politicus en bijna president van Frankrijk, stierf gisteren op 96-jarige leeftijd in Garches, in een ziekenhuis om 12.00 uur, omringd door zijn familie. Hij was al geruime tijd ziek.

In een persbericht deelde het Elysée mee dat hij een “historische figuur van Frans extreemrechts” was, wiens “rol in het openbare leven van Frankrijk, gedurende bijna zeventig jaar, nu tot een einde is gekomen”. “De president van de republiek betuigde zijn medeleven aan zijn familie en dierbaren”, aldus de presidentiële persdienst.

Op jonge leeftijd in de politiek

Le Pen werd geboren in een bescheiden vissersfamilie in Bretagne. Zijn vader stierf bij een scheepsongeluk toen Jean-Marie nog maar 14 jaar oud was. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Parijs en raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in politiek. Hij was voorzitter van een studentenvereniging die banden had met het rooms-katholieke nationalisme.

Na het voltooien van zijn studie diende hij in het Franse leger en nam hij deel aan conflicten zoals de Indochina-oorlog en de Algerijnse oorlog. Deze ervaringen beïnvloedden zijn nationalistische en autoritaire politieke visie.

In 1956, op 28-jarige leeftijd, werd Le Pen verkozen tot lid van de Nationale Vergadering als plaatsvervanger voor Parijs, als vertegenwoordiger van de rechtse beweging Union de Défense des Commerçants et Artisans (UDCA). In de jaren vijftig en zestig ontwikkelde hij zijn reputatie van strijdlustig politicus, die opkwam voor nationalistische doelen en de dekolonisatie van Algerije strikt afwees.

In 1972 richtte hij het Front National (FN) op, een partij die pleitte voor nationalisme, sociaal conservatisme, het terugdringen van immigratie en het behoud van traditionele Franse waarden. Hoewel het aanvankelijk marginale steun kreeg, begon het FN in de jaren tachtig bekendheid en maatschappelijke acceptatie te krijgen.

Jean-Marie Le Pen stelde zich verschillende keren kandidaat voor het presidentschap:

  • 1974: Ontvangt slechts 0,75% van de stemmen.
  • 1988 en 1995: Kreeg steeds meer steun, tot 14,4% in 1988.
  • 2002: Zijn grootste politieke prestatie was het bereiken van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarbij hij de socialist Lionel Jospin versloeg. Hij werd echter met een ruime marge (82% tot 18%) verslagen door Jacques Chirac, dankzij de massale steun van de linkse kiezers voor de liberaal-conservatieve kandidaat.

Zijn dochter ‘sloopte’ de christelijke waarden

In 2011 nam zijn dochter, Marine Le Pen, de leiding van het Front National over. Eén van de eerste handelingen van haar zijde was alle banden met alles wat katholiek of christelijk was verbreken. Dit zorgde voor grote spanningen tussen vader en dochter, vooral nadat Marine Jean-Marie in 2015 uit de partij zette vanwege zijn herhaalde controversiële uitspraken.

Abortus

Jean Marie Le Pen was tegen abortus en verdedigde gedurende zijn hele politieke carrière een pro-life standpunt. Hij bekritiseerde de wet uit 1975, bekend als de ‘Wet Veil’, welke abortus in Frankrijk legaliseerde, met het argument dat deze schadelijk is voor de traditionele waarden en de Franse demografie. In zijn toespraak bracht hij het lage geboortecijfer in Frankrijk vaak in verband met immigratie, waarbij hij suggereerde dat de bescherming van het ‘Franse leven’ topprioriteit zou moeten krijgen, door prikkels voor Franse vrouwen om meer kinderen te krijgen.

Homohuwelijk

Hij verzette zich ook fanatiek tegen het homohuwelijk en adoptie door homoseksuele paren. In navolging van de natuurlijke en goddelijke wetten beschouwde hij het huwelijk als een instelling uitsluitend tussen man en vrouw, bedoeld voor voortplanting en het behoud van het traditionele gezin. Toen Frankrijk in 2013 het homohuwelijk legaliseerde, via de wet die bekend staat als ‘Mariage pour tous’ (huwelijk voor allen red.), greep hij elke kans aan zijn afwijzing te laten horen en noemde het een van de grootste bedreigingen voor de culturele en sociale waarden van Frankrijk.

Het Front National heeft op deze fundamentele kwesties een radicale ommekeer ondergaan; zijn dochter Marine steunde de opname van het recht op abortus in de Franse grondwet en is ook niet tegen de civiele erkenning van homoseksuele verbintenissen.

Jean Marie le Pen was een uiterst behoudend rooms-katholiek. Hij bezocht uitsluitend de Mis wanneer deze volgens de oude ritus (Tridentijns) werd gevierd. De Franse bisschoppenconferentie heeft altijd afstand gehouden van hem als persoon, en zijn denkbeelden zelfs deels als ongepast voor een katholiek omschreven. Het leverde regelmatig heftige dicussies op in de Franse pers. Tussen de Franse bisschoppen en le Pen is het nooit meer goed gekomen, tot aan zijn dood meed men elkaar zo veel mogelijk.