Dat blijkt uit een rapport van het in Wenen gevestigde Observatory On Intolerance And Discrimination Against Christians In Europe (OIDAC), dat gisteren werd gepresenteerd op een online persconferentie. “In het Europa van vandaag-de-dag, is het niet alleen ouderwets om het Christelijk geloof met overtuiging te belijden, maar het kan ook leiden tot ernstige aantasting van de persoonlijke vrijheid op belangrijke terreinen van het leven, zoals op het werk of in de opleiding”, zegt OIDAC-directeur Madeleine Enzlberger.
Geleidelijke beperking van grondrechten
Intolerantie tegen Christenen en discriminatie varieert van vandalisme van Kerkgebouwen tot haatmisdrijven tegen individuen. Maar ook een voortdurende beperking van basisrechten, zoals vrijheid van meningsuiting, godsdienst en geweten, contractvrijheid of ouderlijke rechten door sociale of overheidsdruk moet worden opgemerkt; evenals een opmerkelijk toenemende zelfcensuur onder Christelijke studenten. Een kleine maar bijzonder bedreigde groep zijn ook degenen die zich tot het Christendom hebben bekeerd en vaak worden blootgesteld aan bedreigingen en geweld van extreme Islamisten. In dit laatste geval spreekt de Nederlandse COA (Centrale Opvang Asielzoekers) van een structureel probleem in de AZC’s.
Voor het jaarverslag heeft het Weense Observatorium de incidenten geëvalueerd die het heeft gedocumenteerd, evenals de vragenlijsten die zijn ingevuld door de getroffenen en interviews met experts. Al met al zijn antichristelijke haatmisdrijven tussen 2019 en 2020 met 70 procent toegenomen in heel Europa. De auteurs dringen wel aan op voorzichtigheid met de cijfers: het rapport betreedt ‘nieuw terrein’ en onthult een nieuw maatschappelijk probleem waar nog niet eerder uitvoerig onderzoek naar werd verricht. Het is nog te vroeg om kwantitatieve en vergelijkende uitspraken te doen. Maar de cijfers onder andere ten aanzien van vandalisme en discriminatie op het werk geven aanleiding tot zorg en nader onderzoek.
Meer aandacht voor haat tegen Christenen noodzakelijk
De tendensen die in het rapport naar voren komen, geven reden tot bezorgdheid, dat zegt ook de speciale vertegenwoordiger van de OVSE voor de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie, Regina Polak. De Weense Pastoraaltheoloog drong aan op voorzichtigheid en benadrukt ook dat de toename van het aantal gevallen ook te wijten is aan een groeiend aantal rapporterende landen. Tegelijkertijd is het aantal niet-gemelde gevallen hoger, aangezien elk vierde OVSE-land dergelijke haatmisdrijven (nog) niet apart registreert en andere landen geen vergelijkbare definitie hebben.
In november publiceerde het mensenrechtenbureau van de OVSE, ODIHR, zijn eigen rapport over haatmisdrijven tegen mensen op basis van hun religie. Dit rapport meldde bijna 1.000 van dergelijke incidenten tegen Christenen over dezelfde onderzoeksperiode. Polak roept op tot meer aandacht voor haatmisdrijven tegen Christenen en zegt dat dringend behoefte aan betere landelijke berichtgeving over deze incidenten noodzakelijk is. Ook adequaat onderzoek en openbare discussie over deze nieuwe verschijnselen mag niet uitblijven.