Onderzoek: Leiden van een religieus leven voegt meer jaren aan het leven toe dan gezond dieet

Leestijd: 3 minuten

Maandag 16 september – 08.08 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS – Beeld: Vaclav Zavada


-Washington- Geloof en kerkbezoek kunnen effectiever zijn in het verlengen van het leven dan het handhaven van een uitgebalanceerd dieet of regelmatige lichaamsbeweging. Volgens de langlevendeskundige Don Buettner kan consistente religieuze praktijk wel veertien jaar aan je aardse leven toevoegen en zelfs andere gezonde gewoonten overtreffen.

Het bijwonen van bijvoorbeeld de H. Mis of een stille Aanbidding blijkt de gang naar de hemelpoort aanzienlijk uit te kunnen stellen; Volgens de toonaangevende mondiale langlevendeskundige Don Buettner zou het je leven op aarde ook meer kunnen verlengen dan het handhaven van een gezond dieet of sport en lichaamsbeweging. In zijn bekroonde National Geographic tv-documentaire, ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’, onthult Buettner hoe geloof in God cruciaal kan zijn voor degenen die een lang en vol leven willen.

Tijdens een interview via diverse Amerikaanse media, waaronder nieuwszender 1010WINS op 30 augustus, benadrukte Buettner dat in de Verenigde Staten, waar chronische ziekten veel voorkomen, “slechts ongeveer 20% van hoe lang men leeft, wordt bepaald door je genen.” Een levensstijl die voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement combineert, zou “12 extra jaren van goede gezondheid” kunnen toevoegen. Buettner merkte echter op dat het regelmatig bijwonen van een religieuze viering de grootste impact kan hebben op de levensduur.

In zijn onderzoek analyseerde Buettner de gebieden in de wereld met de hoogste levensverwachting. Door 263 mensen te interviewen die de leeftijd van 100 jaar hadden bereikt, ontdekte hij dat 258 van hen ‘tot een religieuze gemeenschap behoorden’. De gezondste ouderen hadden één belangrijk kenmerk gemeen: ‘geloof hebben’. Volgens Buettner’s onderzoek zullen mensen die naar de kerk, tempel of moskee gaan en vier keer per maand verschijnen, zes tot veertien jaar langer leven dan mensen die dat niet doen.”

De impact van het geloof weegt zwaarder dan andere gezonde gewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en een goed dieet. Voor een 20-jarige zou de overstap van een typisch Amerikaans dieet naar een volwaardig plantaardig dieet de levensverwachting met ongeveer tien jaar kunnen verlengen, en voor een 60-jarige met ongeveer zes jaar. Onder de meest heilzame voedingsmiddelen vallen peulvruchten op. Buettner adviseert: “Als je een kopje peulvruchten per dag eet, krijg je ongeveer vier jaar meer levensverwachting dan wanneer je eiwitten uit minder gezonde bronnen haalt”. “Het zijn goedkope voedingsmiddelen, ze worden in de koelkast bewaard en iedereen kan ze betalen.”

Actief blijven, met frequente beweging en dagelijkse wandelingen van 20 minuten, kan jaren aan uw leven toevoegen. Don Buettner merkte op dat wandelen de levensverwachting met drie jaar kan verlengen. Bovendien verlengen stabiele familierelaties het leven met twee tot zes jaar. Een gezond dieet, vooral het eten van bonen en volkoren voedsel, kan vier tot tien jaar opleveren. Wekelijks naar de kerk gaan kan tot veertien jaar aan iemands leven toevoegen. Lees verder onder de afbeelding>

Het lezen en of bestuderen van de Bijbel kan juist stressverhogend werken. Beeld: Steve Haselden

Uit onderzoek blijkt dat er meerdere fysieke, mentale en psychologische voordelen zijn die verband houden met geloof en kerkbezoek. Opmerkelijk is dat Bijbellezen weinig toevoegt, hier speelt de onbegrijpelijkheid van sommige teksten een belangrijke rol, namelijk een stressverhogende.

De Amerikaanse directeur-generaal van Volksgezondheid, Vivek Murthy, meldde in maart 2023 dat eenzaamheid grotere gezondheidseffecten heeft dan obesitas en lichamelijke inactiviteit. Deelname aan religieuze groeperingen zou deze negatieve effecten aanzienlijk verminderen. Ook benadrukt hij dat regelmatige religieuze oefeningen het risico op zelfmoord, drugsvergiftiging en alcoholische leverziekte kan verminderen. Uit een Wall-street-journal onderzoek uit 2023 bleek al dat 82% van de christenen zichzelf omschrijft als optimistisch en trots op hun kerk.

Ten slotte concludeerde een onderzoek van de Harvard Universiteit uit 2017 dat naar de kerk gaan de reactie van het lichaam op stress aanzienlijk vermindert en de kans op overlijden aan stress halveert. Regelmatige kerkbezoekers hebben een reductie van 55% in het risico op sterfte door welke oorzaak dan ook. Op dezelfde manier bleek uit een onderzoek van Harvard uit 2016 dat meer dan één keer per week naar de kerk gaan de kans op overlijden voor vrouwen met 33% vermindert.