-Osnabrück- Volgens een recente studie kan neoliberalisme leiden tot eenzaamheid en een slechte geestelijke gezondheid. Een economie gereguleerd door de vrije markt, de verantwoordelijkheid van het individu voor zijn geluk en sociale ongelijkheden zijn verantwoordelijk voor het feit dat mensen zichzelf meer in concurrentie zien met anderen, zei sociaal psycholoog Julia Becker van de Universiteit van Osnabrück gisteren tijdens een lezing.
Zij hebben ook het gevoel dat zij geen sociale groepen hebben om hen te ondersteunen. Beiden lossen eenzaamheid uit, wat op zijn beurt een negatieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid. Volgens een onderzoek hebben de wetenschappers een denkmodel getest om uit te leggen waarom een neoliberale samenleving iemand eenzaam kan maken: Twee factoren staan centraal. In een eerste studie zouden zij hebben ontdekt dat degenen die de samenleving als neoliberaler beschouwden dan anderen, zich eenzamer voelen en een slechtere geestelijke gezondheid hebben, aldus de onderzoeksleider.
Twee verdere studies zouden hebben aangetoond dat de idee van een neoliberale samenleving de deelnemers eenzamer maakt en zij vertonen een slechtere geestelijke gezondheid in vergelijking met degenen die zich een sociaal rechtvaardige samenleving voorstellen. Eenzaamheid en geestelijke gezondheid ontstaan dus niet in een vacuüm, maar zijn afhankelijk van het sociale klimaat, concluderen de wetenschappers.
De onderzoeken werden uitgevoerd in Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. Onderzoekers van de Universiteit van Osnabrück werkten samen met collega’s van de universiteit in Queensland, Australië. Het werd gepubliceerd onder de titel ‘Neoliberalisme kan welzijn verminderen door een gevoel van sociale ontkoppeling, competitie en eenzaamheid’ gepubliceerd in het British Journal of Social Psychology onder de Engelse titel ‘Neoliberalism can reduce well-being by promoting a sense of social disconnection, competition and loneliness’.