-Groningen- Een rechtse coalitie, met PVV, VVD, NSC en BBB gaat er niet komen. Dat voorspellen althans onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Het gaat om onderzoekers die een model hebben ontwikkeld waarmee ze uitkomsten van onderhandelingen kunnen voorspellen. De Groningse sociologen Liza van den Enk, Jelmer Draaijer, dr. Jacob Dijkstra en prof. dr. Frans Stokman ontwikkelden een model om de uitslag van onderhandelingen te voorspellen, het zogeheten ‘REX Decide Model’. Daarmee hebben ze nu zeven keer voorspellingen gedaan over de uitkomst van onderhandelingen, en vaak hadden de onderzoekers het bij het rechte eind.
Breekpunt migratie
Na lang praten lijkt het erop dat de PVV, VVD, NSC en BBB bereid zijn om verder te onderhandelen over een nieuw (extraparlementair) kabinet. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen voorspelden na de verkiezingen de uitkomsten van de onderhandelingen van de rechtse coalitie, maar ook van een middencoalitie. In een interview met de website van de RUG vertellen ze over hun voorspellingen en de huidige stand van zaken in de onderhandelingen.
In 2021 voorspelden de Groningse onderzoekers dat de coalitie VVD, D66, CDA en CU uiteindelijk zou vallen over het breekpunt migratie. En zo geschiedde.
In het interview met de onderzoekers op de website van de RUG, en in een vandaag verstuurde nieuwsbrief, stellen de onderzoekers dat “na de simulatie van tien onderhandelrondes blijkt dat er voor de rechtse coalitie op de issues zorg en woningtekort grote verschillen blijven bestaan. De Groningse onderzoekers voorspellen dan ook dat deze coalitie niet tot stand zal komen”.
Nieuwe verkiezingen
Een andere optie is een zogeheten ‘middencoalitie’ met GroenLinks-PvdA, VVD, NSC, D66 en BBB. Volgens de Groningse onderzoekers zou een dergelijke coalitie kunnen slagen, mede uit angst voor verkiezingen en daardoor een nog grotere PVV. ‘Nieuwe verkiezingen zijn een enorme stimulans voor alle partijen om coûte que coûte tot overeenstemming te komen.’
De onderzoekers voorspellen aan de hand van hun model echter ook dat de middencoalitie grote problemen krijgt om tot overeenstemming te komen. Het Groningse model voorspelt hindernissen op de issues woningtekort, duurzaamheid van particulieren en stikstof. De BBB is voor een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer noodzakelijk, maar staat lijnrecht tegenover GroenLinks-PvdA op het punt stikstof.