De afgevaardigden zegden gisteren zo massaal hun deelname aan de diocesane raden op, dat deze belangrijke adviesorganen van Woelki geen besluiten meer kunnen nemen. “De aartsbisschop zal de vergadering ter plaatse openen en direct daarna weer sluiten”, zei zijn plaatsvervanger, vicaris-generaal Guido Assmann.
De reden voor de boycot is de kritieke situatie in het grootste bisdom van Duitsland. Woelki werd onlangs onder meer beschuldigd van het gebruik van een pr-bureau om de adviesraad van slachtoffers van seksueel misbruik naar zijn hand te zetten. Hij ontkent het ten stelligste. Het PR-bureau werd ingeschakeld om hem te adviseren welke communicatiestrategie hij het beste kon volgen om in zijn functie te blijven. “Met het bekend worden van de PR-strategie heeft kardinaal Woelki het laatste restje vertrouwen verbruikt”, aldus de geestelijken. Daarnaast is er een historisch verlies aan gelovigen.
Ondraaglijk
De voorzitter van de lekenvertegenwoordigers, de burgemeester van Solingen Tim Kurzbach (SPD), beschreef de huidige situatie als “ondraaglijk”. Ook Paus Franciscus is hiervoor verantwoordelijk. Maanden geleden vroeg de Paus Woelki om zijn ontslag in te dienen, wat hij ook deed. Tot op heden heeft de Paus hierover echter nog geen beslissing genomen.
Woelki heeft daarentegen meermaals duidelijk gemaakt dat hij alleen wil aftreden als de Paus dat echt wil. Woelki riep alle groeperingen in het aartsbisdom op weer met elkaar in dialoog te gaan. Christenen moeten “professionals in verzoening” zijn, zei hij. Zo sprak hij zelf met vertegenwoordigers van hervormingsbewegingen.
Kurzbach benadrukt daarentegen dat de huidige crisis geen kwestie van verschil van inzicht bij diverse stromingen is. “Wij hebben tal van representatieve onderzoeken. En deze laten zien dat er een wijdverbreid verlies van vertrouwen is in deze bisschop bij de gelovigen in het bisdom.”