In een interview met de publieke omroep ORF spreekt priester Toni Faber van een inbraak in de belbesturingssoftware voor het ongeplande twee uur lang slaan van de klokken. De hacker verschafte zich toegang via de firewall en maakte misbruik van het feit dat er een internetverbinding was met het bedrijf Innsbruck Bell voor onderhoud op afstand. De veiligheidsdienst van de kathedraal kon sporen van een hacker in het systeem terugvinden. “Wij weten nu dat hij eerst de klokken in de zuidelijke toren aanzette en daarna die in de Heidentoren. Ik kon vervolgens de toegang tot het systeem vergrendelen”, vertelt Faber aan dagblad ‘Kronenzeitung’. De ‘Pummerin’-klok in de noordelijke toren, ook wel bekend als de ‘Voice of Austria’, bleef stil – deze is niet verbonden met het internet.
Om 02.07 uur sloegen de klokken van de kathedraal – en dat is niet volgens de belvolgorde. “Toen ik merkte dat de kardinaal al twee keer had gebeld, realiseerde ik mij dat het geen droom was”, aldus Faber. Het geluid duurde ongeveer 20 minuten totdat de priester in staat was om de klokken handmatig uit te zetten met een afstandsbediening.
De achtergronden van de hackaanval zijn nog onduidelijk. Samen met beveiligingsexperts moet nu worden nagegaan hoe de inbraak in de kloksystemen heeft kunnen gebeuren. Volgens Faber is naast de klokken ook de verlichting van de Stephansdom automatisch te regelen via het systeem en zelfs via een app. Inmiddels zijn echter de klokken van het netwerk gehaald en is de online verbinding van de kathedraal via een VPN-verbinding beveiligd. Het aartsbisdom bood zijn excuses aan de bewoners aan voor de nachtelijke overlast.