- Diepere lagen van de oceaan warmen ook op
- Oceaan slaat overtollige warmte op en is bepalend voor ons weer en het klimaat
- Internationaal onderzoek
-Brussel- Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.
Als de wetenschap spreekt over de temperatuur van de oceaan, gaat dat vaak over de gemeten waarden aan het wateroppervlak. De nieuwe studie keek ook naar de diepere waterlagen, en ook die waren vorig jaar warmer dan ooit, zo blijkt.
“De records in de oceaan zijn opnieuw gebroken” zegt Lijing Cheng van het Instituut voor Atmosferische Fysica aan de Chinese Academie van Wetenschappen. Hij heeft voor dit onderzoek een team geleid van 54 wetenschappers uit 7 landen en legt uit hoe een hetere oceaan het leven op aarde beïnvloedt en wat dit betekent voor onze toekomst.
Opslag van overtollige warmte
“De oceaan is een cruciaal onderdeel van het klimaat op aarde – het grootste deel van de overtollige warmte door de opwarming van de aarde wordt immers opgeslagen in de oceaan.” Het gaat volgens de wetenschappers om 90 procent van die overtollige hitte, en de oceanen bedekken in totaal zo’n 70 procent van het aardoppervlak. Logischerwijze dicteert de oceaan onze weerpatronen door warmte en vocht af te voeren naar de atmosfeer. De oceaan bepaalt daarmee ook hoe snel klimaatverandering plaatsvindt.
“Om te weten wat er met het klimaat gaande is, volstaat het om naar de oceanen te kijken”, zegt John Abraham van University of St. Thomas, de coauteur van de studie die is verschenen in Advances in Atmospheric Sciences.
De resultaten van drie internationale teams die aan dit project meewerkten waren consistent: 2024 was een “duizelingwekkend jaar” wat betreft de opwarming van het water aan de oppervlakte van de oceanen – waar het oceaanwater en de atmosfeer samenkomen- sinds het einde van de jaren 1950. Maar ook voor de 2000 meter diepe laag net onder de zeespiegel, luidt de centrale boodschap dat de waarden “jaar na jaar zijn gestegen”.
Een warmere oceaan beïnvloedt niet enkel het zeeleven maar leidt ook op minder vanzelfsprekende wijzen tot enorme schade. “De belangrijkste manier waarop de oceaan het klimaat beïnvloedt, is door de toename van waterdamp in de atmosfeer. Die leidt tot extremen in de hydrologische cyclus, maar waterdamp is daarnaast ook een krachtig broeikasgas dat de opwarming van de aarde aanzwengelt en leidt tot meer droogte en het risico op bosbranden”, zegt Kevin Trenberth van het National Center for Atmospheric Research, eveneens een lid van het onderzoeksteam. “Warmere oceanen leiden ook tot meer orkanen”, zegt hij.
In 2024 hebben 104 landen hun warmste temperaturen ooit gemeten. Droogte, hittegolven, overstromingen en bosbranden hebben de Verenigde Staten, Afrika, Zuid-Azië, Europa, de Filippijnen, Brazilië en Chili getroffen. Sinds 1980 hebben klimaatrampen Amerika, dat momenteel wordt getroffen door verwoestende bosbranden in Los Angeles, bijna 3000 miljard dollar gekost.