–Washington- Amerikanen die regelmatig naar de kerk gaan, zijn aanzienlijk vaker politiek conservatiever of juist progressiever dan gemiddeld. Dit is het resultaat van landelijk onderzoek door studenten van de Harvard universiteit.
Uit het onderzoek blijkt dat de doorsnee Amerikaanse katholieken en protestanten, de kerk graag in het ‘midden van het dorp’ laten en kiezen voor ‘leven en laten leven’. Dit in tegenstelling tot de evangelicalen, die in de laatste twee decennia neigen naar steeds strenger conservatieve normen en waarden. Bij Rooms-katholieken is er de trend naar conservatief bij charismatische leden, veelal bezoekers van de Tridentijnse Mis. Van degenen die nooit naar de kerk gaan, is 21 procent rechts conservatief en 46 procent links progressief.
Bij Rooms-katholieken is er een groeiende groep die pro Paus Franciscus is, mede door zijn inzet voor migranten en het milieu, in het bijzonder onder studenten en vrouwen.
Terwijl in Europa de kerken leeg lijken te lopen, lijkt het er op dat Amerika (zeker in verkiezingstijd) door en door religieus blijft. Maar dat is volgens de onderzoekers schijn. Er is een verandering gaande. In de afgelopen 25 jaar is het kerkbezoek met 15 procent teruggelopen. Dat zijn veertig miljoen Amerikanen die niet meer naar de kerk gaan.
Misbruik
Als belangrijkste oorzaken voor kerkverlating worden genoemd: het misbruik in de Rooms-katholieke kerk en (financieel) misbruik en een overdreven rijkdom bij leidinggevenden in protestantse bewegingen.
Amerikanen ‘spiegelen’ zich ook graag aan personen met status, zoals pop en tv-sterren. Toen tienerster en zanger Justin Bieber zich aansloot bij een evangelicale beweging, volgden vele jongeren hem. Dat nam na Biebers vertrek bij de sekte evensnel weer af. Afwezige vaders en stukgelopen huwelijken zijn eveneens belangrijke oorzaken van de ontkerkelijking in Amerika.