De termijn van een anti-euthanasiewet die deze praktijk illegaal maakte, liep af. Dat bracht een discussie op gang in de Oostenrijkse samenleving. Omdat men de wet niet zomaar wilden laten aflopen en in een juridisch vacuüm terechtkomen, stemde het parlement voor een wet die euthanasie expliciet goedkeurt en reguleert, mede door veranderende opvattingen in de samenleving omtrent euthanasie. In het parlement was het extreemrechtse FPÖ tegen. Eerder had het grondwettelijk Hof duidelijk gemaakt dat het verbod basisrechten van burgers schendt. In dezelfde zitting maakte het parlement ook meer geld vrij voor zelfmoordpreventie en palliatieve zorg.
De wet regelt euthanasie op ernstig zieken vanaf 18 jaar. Elke aanvraag zal worden beoordeeld door meerdere geneesheren die zich onafhankelijk over het stervensverzoek zullen buigen. Een aanvraag zal kunnen vanaf twaalf weken ziekte, maar kan worden verkort tot twee wanneer iemand terminaal ziek is. Vanaf januari 2022 is de nieuwe wet van kracht.
Zelfmoordtoerisme
Zo wordt de Alpenrepubliek na de Benelux-staten en Spanje het vijfde EU-land dat euthanasie legaliseert. In andere landen, zoals Frankrijk of Duitsland, bevindt de praktijk zich in een wettelijke schemerzone. Vaak wordt het er in de praktijk niet bestraft, maar is het volgens de wet niet legaal. Zwitserland, geen EU-lidstaat maar wel buurland van Oostenrijk, laat euthanasie ook toe. Het land laat zelfs buitenlanders toe om er euthanasie te laten uitvoeren. Daarvoor wordt de term ‘zelfmoordtoerisme’ gebruikt.
Protest
Tegen de nieuwe wet werd in Wenen geprotesteerd door 2.500 demonstranten, waaronder opmerkelijk veel jongeren. De Oostenrijkse Bisschoppenconferentie heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de nieuwe wet op euthanasie, het mocht echter niet tot een meerderheid in het parlement leiden.