Opnieuw twijfels rond lijkwade van Turijn

Leestijd: 2 minuten

Woensdag 28 augustus 2024 ~ 09:03 uur ~ Bron: Redactie kerk/ADN/KNA ~ Beeld: Publiek domein

-Turijn- De Lijkwade van Turijn is opnieuw het onderwerp van debat nadat verschillende nieuwe onderzoeken op basis van kunstmatige intelligentie (AI) hebben gerapporteerd dat de koolstofdatering uit 1988 in twijfel kan worden getrokken, waarmee een deel van de wetenschap zegt het nog meer als een middeleeuwse vervalsing te beschouwen.

Recente studies, onder andere gepubliceerd in het academische tijdschrift ‘Heritage’ , maken gebruik van een innovatieve dateringstechniek die bekend staat als wide-angle X-ray scattering (WAXS), hetgeen suggereert dat de lijkwade ongeveer 2000 jaar oud zou kunnen zijn, wat samenvalt met de tijd van Jezus.

Het team van wetenschappers, onder leiding van Dr. Liberato De Caro, lid van de Italiaanse Nationale Onderzoeksraad, stelt dat onder andere de WAXS-techniek nauwkeuriger is dan koolstofdatering, omdat deze niet wordt beïnvloed door mogelijke koolstofverontreiniging. Volgens Dr. De Caro kon koolstofdatering geen onderscheid maken tussen de oorspronkelijke koolstof in de stof en de koolstof die op een later tijdstip werd toegevoegd, wat zou verklaren waarom die test de Lijkwade in de Middeleeuwen plaatste.

Tegelijkertijd is een ander aspect dat media-aandacht heeft getrokken het verhaal van David Rolfe, een Britse filmmaker en voormalig atheïst die aanvankelijk wilde bewijzen dat de Lijkwade nep was. Na onderzoek te hebben gedaan en zijn film The Silent Witness te hebben gemaakt , kwam Rolfe echter tot de conclusie dat de lijkwade eigenlijk het lijkdoek van Jezus is, wat hem ertoe bracht zich tot het christendom te bekeren. Deze destijds zeer populaire film liet een wereldwijd publiek het krachtige bewijs zien dat de authenticiteit van de Lijkwade ondersteunde, en het recente wetenschappelijke onderzoek lijkt aan die conclusie zelfs nog meer gewicht toe te kennen.

Gebrekkig

De hernieuwde belangstelling voor de Lijkwade heeft ook kritiek aan het licht gebracht op de koolstofdatering uit 1988, die jarenlang door veel onderzoekers als gebrekkig werd beschouwd. Een deel van de gegevens van die test, die pas onlangs openbaar zijn gemaakt nadat ze tientallen jaren zijn opgeslagen, zijn in twijfel getrokken door natuurkundigen en statistici die beweren dat de resultaten inconsistent zijn en dat de datering onbetrouwbaar is. De afgelopen eeuw is de Lijkwade een van de meest bestudeerde relikwieën uit de geschiedenis geworden en in plaats van de oorsprong ervan te verduidelijken, hebben wetenschappelijke studies alleen maar meer onbeantwoorde vragen opgeroepen.

Uitbarsting van straling

Een van de redenen waarom velen blijven geloven in de authenticiteit van de Lijkwade is het feit dat de afbeelding op het doek geen sporen vertoont van enig conventioneel artistiek materiaal, zoals verf of inkt, en bestaat uit een extreem dunne laag vezels. Verkleurde linnen stoffen zijn alleen te vinden op het oppervlak van de stof. Dit suggereert dat het beeld niet gecreëerd kan zijn door vloeistoffen of gassen, maar, volgens sommige wetenschappelijke theorieën, door een uitbarsting van straling van het lichaam die de afdruk achterliet. Bovendien vertoont de afbeelding unieke driedimensionale kenmerken en perfect gereproduceerde wonden, die, samen met sporen van stuifmeel en aarde die consistent zijn met de regio Jeruzalem, het idee versterken dat de Lijkwade authentiek zou kunnen zijn.