“De rechten van de vrouw In het onderwijs, op het werk, in de uitoefening van hun sociale en politieke activiteiten, moeten gerespecteerd worden”, aldus Paus Franciscus vanochtend. Het is ook de verantwoordelijkheid van religies om “anderen écht de ruimte te geven en het niet alleen bij woorden te laten”, zei Franciscus aan het einde van een interreligieus congres.
Volledige burgerrechten
Paus Franciscus riep ook op tot invoering van “volledige burgerrechten” en een respectvolle, legale coëxistentie. De Heilige Vader verwierp het “discriminerende gebruik van de term minderheden”. Zo’n term zaait gevoelens van isolement en minderwaardigheid en maakt de weg vrij voor vijandigheid en onenigheid.
In zijn toespraak verwees Franciscus herhaaldelijk naar een verklaring van het Koninkrijk Bahrein. Het document dat de Koning in 2017 ondertekende, is een soort intentieverklaring dat tot op zekere hoogte godsdienstvrijheid ondersteunt. Het Islamitische land voert een relatief liberaal religieus beleid, inclusief het verlenen van een volledig burgerschap aan Christenen. Het land is echter herhaaldelijk internationaal bekritiseerd vanwege schendingen van fundamentele mensenrechten.
Verzoening tussen Oost en West
Franciscus nam de gelegenheid te baat om tijdens de slotceremonie van het congres op het Al-Fida-plein op te roepen tot verzoening tussen Oost en West en een einde te maken aan conflicten wereldwijd. “In de ’tuin van de mensheid’ spelen een paar machtige leiders met vuur, raketten en bommen, met wapens die tranen en dood veroorzaken en het gemeenschappelijke huis met as en haat bedekken”, aldus de Paus. Hij drong er bij religieuze leiders op aan om het goede voorbeeld te geven en eenheid en vrede te bevorderen.
Vanmiddag ontmoette Paus Franciscus, tijdens zijn bezoek aan Bahrein, de Grieks-Orthodoxe Patriarch Bartholomeus I. De ontmoeting in Awali vond plaats in een “sfeer van broederschap en genegenheid”, deelde het Vaticaan na afloop mee.
Apostolisch vicariaat Noord-Arabië
Het Apostolisch vicariaat Noord-Arabië met zetel in Bahrein omvat het grondgebied van Bahrein, Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië. Het vicariaat is sinds 12 april 2020 vacant.
De Rooms-Katholieke Kerk heeft twee kerken in Bahrein: de Heilig Hart Kerk in de hoofdstad Manama en de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Visitatie in Awali. De Heilig Hartkerk, gebouwd in 1940, bedient ongeveer 140 000 parochianen. In 2013 schonk de Koning van Bahrein een stuk grond van 9000 m² voor de bouw van een nieuwe Rooms Katholieke kerk.
Apostolisch nuntius voor Bahrein is sinds 11 februari 2021 aartsbisschop Eugene Nugent, die tevens nuntius is voor Koeweit en Qatar.