Oud-Aartsbisschop van Tokio uit kritiek op koers Vaticaan

Leestijd: 2 minuten -Tokio- (KNA) Twee maanden voor het bezoek van Paus Franciscus aan Japan heeft de voormalig Aartsbisschop van Tokio in een brief aan de Paus diens beleid bekritiseerd.

Hij heeft tot deze drastische maatregel besloten, omdat hij ontevreden is met de ‘vernieuwingen in de Curie”, zei de emeritus Aartsbisschop Takeo Okada dinsdag tegen het Aziatische pers. In zijn brief aan de Paus heeft hij aan de hand van drie punten: inculturatie, decentralisering en spiritualisering  de Paus verweten, dat het Vaticaan voor de Kerk in Japan niet echt behulpzaam was, integendeel, zelfs veelvuldig tegengewerkte.

Zo heeft de nieuwe versie van het Misboek er in sommige gevallen toe geleid dat een aantal zaken teruggedraaid moesten worden, die de Kerk in Japan werden toegestaan. “Onze Bisschoppen hadden al jaren geleden ons nieuwe alternatieve plan aan de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst gestuurd”, aldus Okada, maar tot op heden nooit antwoord gekregen.

 

Een grotere decentralisering van de Kerk heeft Okada in zijn op 23 september aan de Paus gestuurde brief als “zeer wenselijk” aangewezen. De Aartsbisschop letterlijk: “Ik stel voor, dat de Heilige Stoel door meer delegering, aan de Bisschoppenconferenties het verzoek voorlegt om decentralisering van de macht uit te proberen.” Okada wees de pers erop, dat de helft van de wereldbevolking uit Aziaten bestaat “de Heilige Stoel moet meer gebruik maken van het beschikbare Aziatische aanbod aan (Kerkelijk) personeel.”

Okada legde uit, dat de Japanse samenleving kampt met een tekort aan “echte spirituele Christelijke waarden”, zoals men die “in het centrum van de wereldkerk in Rome verwacht”. Maar in plaats van ons een voorbeeld te geven van arme, nederige, gelovige en heilige dienaren van Jezus Christus”, geeft de Curie de indruk dat het Vaticaan een “Oord van machtsstrijd en machtsspelletjes is”.

Als eerste Paus sinds 38 jaar wordt Paus Franciscus van 23 tot 26 november in Japan verwacht. Van de 127 miljoen inwoners van Japan zijn ongeveer twee procent Christen. De meerderheid der bewoners rekent zich tot het Boedhisme of Shintoïsme. Alvorens de Paus naar Japan gaat, zal hij van 20 tot 23 november een officieel bezoek aan het overwegend Boedhistische Koninkrijk Thailand brengen.

Peter Takeo Okada, emeritus Aartsbisschop van Tokio

Peter Takeo Okada was van 2000 tot 2017 Aartsbisschop van de Diocese Tokio. Rond 0,5 procent van de 18 miljoen Japanners in het gebied van de Aartsdiocese zijn Rooms Katholiek, dus zo’n 90.000. Hun 90 Parochies hebben 325 Priesters.

Okada kwam op 24 oktober 1941 oostelijk van Tokio ter wereld; op zijn 32e werd hij tot Priester gewijd. In 1991 benoemde Paus Johannes Paulus II hem tot Bisschop van Urawa, een stad in de Prefectuur Saitama noordelijk van Tokio. In 2000 werd Okada opvolger van Kardinaal Peter Seiichi Shirayanagi (1928-2009) in Tokio.

Als Aartsbisschop van Tokio uitte Okada kritiek op het opkomend nieuwe nationalisme in Japan en waar-schuwde hij voor verheerlijking van oorlog en geweld. Met zijn ambtsbroeders pleit hij voor een uittreden van het land uit de atoomenergie en hij beklaagt zich over het feit, dat stress, concurrentie en consumentisme het dagelijks leven in de Japanse samenleving maatgevend bepalen.

Foto: Screenshot Bron: Ucanews/KNA

Geef een reactie op dit artikel