Het gaat om de oudste, tot nu toe bekende plaats voor fabricage van zeep in Israël, zo deelt de Israëlische antiek- en archeologie-autoriteit IAA mee. De opgravingen, met hulp van dorpsbewoners, hadden plaats in het kader van de aanleg van een nieuwe woonwijk.
Olijfzeep
Terwijl over de productie van olijfoliezeep reeds in de 10e eeuw werd geschreven, zijn de vondsten tot nu toe in Jeruzalem, Nablus en Gaza uit de Osmaanse tijd, aldus de IAA. Hoofd-archeoloog Elena Kogen Zehavi bestempelt de vondst als ‘uitzonderlijk’. Nu is zichtbaar geworden hoe er traditioneel zeep gemaakt werd. Gevonden werd ‘fabriek’ in een woning van welgestelden uit de Islamitische periode. De onderzoekers vonden tal van stoffen die bij het maken van zeep gebruikt werden, deze zullen nu worden onderzocht. Volgens IAA was het maken van zeep een belangrijke ‘industrie’ in het Midden-Oosten van de Middeleeuwen tot in het begin van de 20e eeuw.
Naast de ‘zeepfabriek’ vonden de archeologen ook een molen, speelgoed gemaakt van kalksteen, alsook een plaat waarmee het spel ‘hond en jakhals’ gespeeld kon worden. een destijds populair gezelschapsspel dat reeds in de 2e eeuw voor Christus in het middellandse zeegebied alsook Mesopotamië geliefd was.
De opgravingen tonen de Islamitische wortels van de stad, zei de burgemeester van Rahat, Faiz Abu Sahiben. Hij sprak zich uit voor de oprichting van een bezoekerscentrum voor toeristen en de plaatselijke bevolking. (Foto’s onder IAA)