[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]
-Vaticaanstad- Kardinaal Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, heeft gisteren gewaarschuwd voor het gevaar van een escalatie van het Oekraïense conflict en benadrukt de noodzaak om snel actie te ondernemen voordat de spanningen volledig uit de hand lopen. Hij heeft ook gereageerd op de woorden van de Paus over de genocide in Gaza, maar heeft geen commentaar gegeven op het arrestatiebevel van Netanyahu wegens vermeende oorlogsmisdaden.
Kardinaal Pietro Parolin ging in op actuele kwesties die van belang zijn voor de Heilige Stoel. Over de meest prominente onderwerpen sprak Parolin zijn bezorgdheid uit, zoals de escalatie van het conflict in Oekraïne, de spanningen in Gaza, de strijd tegen het antisemitisme en het recente arrestatiebevel dat door het Internationaal Strafhof is uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en tegen het leger en ook de terreurgroep Hamas.
Arrestatiebevel tegen Netanyahu
Gevraagd naar het internationale arrestatiebevel dat door het Internationale Strafhof te Den Haag is uitgevaardigd tegen de premier van Israël, Benjamin Netanyahu, wegens vermeende oorlogsmisdaden, gaf Parolin aan dat de Heilige Stoel “kennis heeft genomen van wat er is gebeurd”. Hij vermeed echter specifieke opmerkingen te maken en benadrukte dat de grootste zorg van de kerk is dat de huidige conflicten, vooral de oorlog in Oekraïne, snel een oplossing vinden. “Wat ons zorgen baart en interesseert, is dat de oorlog binnenkort eindigt”, zei de kardinaal.
Zorgen over Oekraïne
In het licht van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne, waaronder het gebruik van langeafstandsraketten en de groeiende dreiging van een mogelijke uitbreiding van het conflict, waarschuwde Parolin voor het gevaar van een oncontroleerbare confrontatie: ‘Laten wij nu stoppen nu het nog kan.” “Waar zal het toe leiden?” riep hij emotioneel uit. Hij benadrukte dat de Heilige Stoel de gevoelens van Paus Franciscus interpreteert, die heeft benadrukt dat er snel vreedzame oplossingen moeten worden gevonden.
De kardinaal benadrukte ook de inspanningen van het Vaticaan ten gunste van de uitwisseling van gevangenen en de terugkeer van Oekraïense kinderen die naar Rusland zijn ontvoerd. Hoewel er recentelijk geen vooruitgang is geboekt bij deze inspanningen, herbevestigde hij de toewijding van de kerk aan deze initiatieven, niet alleen vanwege hun humanitaire waarde, maar ook als basis voor toekomstige vredesdialogen.
De Paus en Gaza
Met betrekking tot de woorden van Paus Franciscus over de situatie in Gaza, waar het aantal slachtoffers van de Israelïsche genocide, de 44.000 overschrijdt, wees Parolin erop dat de Paus om een technisch onderzoek verzocht om te bepalen of de gebeurtenissen als ‘genocide’ kunnen worden geclassificeerd. “De Paus heeft het standpunt van de Heilige Stoel herhaald, dat deze kwesties moeten worden geanalyseerd aan de hand van technische en juridische criteria”, verklaarde hij.
Veroordeling van antisemitisme
Ten slotte reageerde de Vaticaanse minister van Buitenlandse Zaken op vragen over antisemitisme, waarbij hij het duidelijke en krachtige standpunt van het Vaticaan herhaalde: “Wij hebben dit fenomeen altijd veroordeeld en wij zullen dat blijven doen, naast ons inzetten voor een serieuze strijd tegen deze plaag.”