Pastoor Elsloo: “Uit liefde voor Christus geen fanfare meer in de kerk”

Leestijd: 2 minuten

Maandag 25 november 2024 – 07:05 uur – Bron: Redactie Kerk/Fanfare Elsloo – Beeld: MB

Fanfare ‘de Maasgalm’ in betere tijden in 1899 (Beeld EMB)

 

-Elsloo- De Mariakerk in het Limburgse Elsloo gisteren. Buiten de kerk zorgt het zachte weer voor meer warmte dan de kachels van koster Fenna Hakken in de kerk, waar zo’n tachtig kerkgangers samen zijn gekomen. Muziek is er volop tijdens deze zondagsmis, maar die wordt tegen de traditie in niet verzorgd door de fanfare de ‘Maasgalm’. De fanfare is door de pastoor de deur gewezen. Terwijl de parochie gewend was dat de muzikanten, zoals zij al decennia lang deden, een optreden geven ter ere van Sint Caecilia, de patrones van de muziek.

Wat is er aan de hand in het Limburgse land

De fanfare, niet de leden, maar wel hun muziek is pastoor Rik Achten een doorn in het oog geworden: in zijn ogen is het huis van God niet geschikt voor gezellige deuntjes. Volgens de pastoor zorgt de fanfare voor een ‘te hoog Rieu-gehalte’. Eerder stuurde Achten de fanfare al weg bij de Eerste Communie-viering, die zij van feestelijke muziek voorzag.

André Rieu

Geen fanfare en kritisch op de katholieke musicus en wereldster André Rieu, dat is een gevaarlijke cocktail en reden voor een fikse dorpsrel in Elsloo. Pastoor Achten gaat tijdens de euchristieviering met een grote boog om de kwestie heen en werkt onverstoorbaar een sobere mis af, terwijl het toch feestelijk had kunnen en moeten zijn, ter ere van Christus Koning. Hij benoemt Sint Caecilia én de fanfare zelfs geen enkele keer.

En zo weet een pastoor op een zondagochtend een dorp en parochie te splijten. Reacties van “Morgen schrijf ik me uit” tot “Voortaan kerken wij in een andere kerk” en “Wat een onzin om de fanfare te weren”, enzovoorts zijn niet van de lucht. Het is heel conservatief om iets dat veel mensen aanspreekt te verbieden. Niet meer van deze tijd is de teneur van veel kritiek. De reacties na afloop van de Mis zijn nog mild met die later op sociale media zouden volgen.

Er zijn echter ook tegenreacties van behoudende katholieken, al zijn die op de vingers van één hand te tellen. Sommigen vinden een fanfare storende herrie, anderen hebben begrip voor de pastoor die dicht bij de boodschap wil blijven en er gemakshalve van uitgaat dat God niet van kopermuziek houdt.”

Een aantal leden van de fanfare heeft laten weten de kerk te mijden: “Als de muziek er niet in mag, dan wij ook niet” en zo verliest de kerk in Elsloo een traditie en een aantal parochianen…