“Wij kunnen het licht nog niet laten branden met wat de collectes opleveren.”
Het klinkt misschien als een win-win-situatie voor wie in zijn portefeuille of handtas grabbelt tijdens een Heilige Mis: je raakt eindelijk van je 1-cent euromuntjes af, en de kerk verdient er nog iets aan. Maar dat is schijn, zegt Pastoor Hayen.
Hij plaatste zijn noodkreet eerst in het Parochieblad, onder andere op vraag van de collectanten die tijdens de Mis en andere vieringen rondgaan met de collecteschaal. Die zien zich geconfronteerd met een waar gewicht aan muntjes die uiteindelijk niets opbrengen. “Het gebeurt soms dat de koster zijn mand bijna laat vallen omdat iemand er plots een bomvol zakje met stukken van 1 eurocent in legt”, zegt Hayen.
Vooral in de kleine Parochies met bijvoorbeeld maar één viering per maand is de nood hoog. Die leveren soms maar 15 euro op. Het ingezamelde geld wordt bij de bank binnengebracht, maar kost geld om te laten tellen. “Na aftrek van de kosten blijft van de muntjes van 1 en 2 eurocent nog maar de halve waarde over.”
Hayen benadrukt dat iedereen vrij is om te geven wat hij of zij wil, maar wil vooral sensibiliseren. “Het valt mij op dat bij uitvaarten meer 1-cent muntjes worden gegeven. Dat staat in schril contrast met een uitvaart die ik onlangs heb gedaan voor Duitstalige mensen. Daar lag niet één muntstuk in de schaal, wel allemaal bankbiljetten. Dat is een andere traditie.”
Het fenomeen is trouwens niet typisch Vlaams, óók in Nederland kleurt de inhoud van een collecteschaal opvallend vaak bruin.
Foto: Pixabay-symboolfoto