Pater: “Veel christenen, vooral in de regio Bethlehem, vertrekken”

Leestijd: 3 minuten
Pater Ibrahim Faltas Beeld: EMB

Vrijdag 14 februari 2025 -05 46 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/AsiaNews/KNA – Beeld: MB

-Jeruzalem- Pater Ibrahim Faltas, vicaris-generaal in Jeruzalem, beschrijft de diepe bezorgdheid van de bevolking over het risico op een nieuwe uitbraak van geweld na de fragiele wapenstilstand in Gaza. Hij woont al 36 jaar in de regio en zegt dat hij nog nooit een situatie heeft meegemaakt die zo gespannen is als de huidige, waarbij er dreiging is van nieuwe gevechten als Hamas de deadline voor het vrijlaten van gevangenen niet haalt en die is morgenmiddag.

“De wapenstilstand had de bevolking een beetje hoop gegeven, maar nu verliest het de hoop: iedereen, Israëliërs en Palestijnen, maakt zich zorgen over wat er op zaterdag 15 februari om 12 uur ’s middags lokale tijd zou kunnen gebeuren, de deadline die Israël heeft gesteld voor de vrijlating van Hamas-gevangenen, omdat niemand het echt weet,” vertelt pater Ibrahim Faltas aan AsiaNews.

Hij legt uit dat er van alle kanten dreigingen zijn; Het is een moment van grote spanning. De verwachtingen zijn hooggespannen, de stemming is gespannen en er heerst een algemeen gevoel van ongemak. Er is een reëel risico dat de oorlog terugkeert en daarom zijn de mensen er slecht aan toe, ze hebben er geen kracht meer voor, het is verschrikkelijk.

2 Staten

“Niet alleen in Gaza”, zegt pater Faltas, “maar ook op de Westelijke Jordaanoever zijn er veel problemen. Er zijn duizenden daklozen, een vreselijke en dramatische realiteit.” “Ieders hoop”, vervolgt hij, “is dat de oorlog niet terugkeert naar Gaza en dat deze eindigt op de Westelijke Jordaanoever, waar voortdurend militaire operaties en gewelddadige incidenten plaatsvinden; dat is “wat mensen verwachten”. Ik woon al 36 jaar in het Heilige Land en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik was er tijdens de eerste Intifada, de tweede,, maar nooit zoiets als dit. Om de spanning te verminderen, waarschuwt hij, ‘moet niet alleen de internationale gemeenschap, maar vooral de Verenigde Staten een uitweg vinden. De enige oplossing voor dit probleem zijn twee staten voor twee volkeren.

Op militair vlak heeft het Israëlische leger reservisten opgeroepen ter voorbereiding op een mogelijke hervatting van de gevechten in Gaza als Hamas de deadline voor de vrijlating van de gijzelaars niet haalt. Een escalatie zou hoogstwaarschijnlijk het einde betekenen van het fragiele bestand dat op 19 januari werd getekend, maar dat de bevolking van Gaza toch enige verlichting heeft gebracht.

Hel

Trump dreigde de “hel” in Gaza te ontketenen als “alle gijzelaars” niet worden vrijgelaten. De Israëlische premier waarschuwde dat er “hevige gevechten” zullen ontstaan ​​als Hamas de deadline niet haalt. Hij maakt echter niet duidelijk of hij de volledige of gedeeltelijke vrijlating van de gevangenen eist. Minister van Financiën Bezalel Smotrich dringt aan op een militaire opschaling en regeringsbronnen benadrukken dat er oorlog zal uitbreken als niet alle gijzelaars worden vrijgelaten.

Als president Donald Trump zijn zin doorzet, zullen de ergste scenario’s nog komen.

“Christenen, net als iedereen, leven deze uren met grote bezorgdheid,” zegt pater Faltas, die opnieuw de angst voor een exodus uitspreekt. Het probleem is dat veel christenen, vooral in de omgeving van Bethlehem, vertrekken. Mensen vluchten op zoek naar een toekomst, een beter leven dan waar ze op kunnen hopen als ze hier blijven. “Iedereen zegt”, concludeert hij, “dat wij geen toekomst hebben in dit land en dat is de reden dat ze vertrekken.”

Een van de meest controversiële gebeurtenissen van de afgelopen dagen was de inval van de Israëlische politie in de historische educatieve boekwinkel in Oost-Jeruzalem en de arrestatie van de eigenaren Ahmad en Mahmoud Muna, zonder dat er sprake was van een duidelijke aanklacht. De twee Palestijnen werden na twee nachten in hechtenis en martelingen vrijgelaten, maar staan ​​nu onder huisarrest en krijgen geen toegang tot de boekwinkel. De winkel blijft de komende twintig dagen gesloten. Volgens de Israëlische autoriteiten waren er in de boekwinkel boeken te vinden die ‘aanzetten tot en steun verlenen aan terrorisme’, waaronder een kinderboek in het Arabisch met de titel ‘Van de rivier tot de zee’. Een uitdrukking die verband houdt met het betwiste gebied van de Jordaan tot aan de Middellandse Zee en die de ondergang van Israël zou voorspellen.

Bernard Sabella, voormalig vertegenwoordiger van Fatah en uitvoerend secretaris van de Palestijnse vluchtelingendienst van de Raad van Kerken in het Midden-Oosten, deelt deze angst: “De situatie hier wordt steeds nijpender en mensen zijn uitgeput. Het meest recente incident, de inval in de onderwijsbibliotheek, heeft velen van ons verbijsterd. Voor het eerst in mijn leven ben ik zeer pessimistisch, omdat ik geen uitweg zie’, en hij waarschuwt dat als de Amerikaanse president Donald Trump zijn zin doorzet ‘de ergste scenario’s nog moeten komen’.