Paus bekritiseert ´in het verleden levende geestelijken´: “Soms verlies ik mijn geduld”

Leestijd: 2 minuten

 

“Ik ben er nog, hoewel sommigen mij liever dood zouden zien.

Woensdag 22 september 2021 07:14 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]  -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zijn verzet tegen nog ‘in het Rijke Roomsche Leven’ verkerende of daarnaar verlangende geestelijken herhaald. Als reactie op zijn opvattingen krijgt hij (gedeeltelijk) verzet van de zijde van sommige geestelijken. Sommigen zouden hem zelfs graag dood willen zien, zegt de Paus.

“Dit is waar wij vandaag-de-dag in de kerk last van hebben: de ideologie van achterlijkheid. Het is een ideologie die de geesten verziekt en ‘koloniseert'”, citeert het Jezuïetentijdschrift ‘Civilta Cattolica’ uit een gesprek dat de Paus had met Jezuïeten tijdens zijn laatste reis naar Slowakije. De Paus heeft de vaste overtuiging dat God de samenleving roept om vrij te zijn en voorwaarts te gaan in onderscheiding-svermogen en gehoorzaamheid, zonder strengheid en klerikalisme.

Hij begrijpt dat het leven, vooral vrijheid, beangstigend is, vooral in een wereld vol verslavingen en virtuele realiteiten, zegt de 84-jarige Pontifex. Omgaan met nieuwe pastorale ervaringen kan ook beangstigend zijn.

Hij denkt aan de familiesynode en het werk dat gedaan is om mensen duidelijk te maken dat echtparen die een tweede huwelijk aangaan niet tot de hel gedoemd zijn. “Het maakt ons bang om mensen met seksuele diversiteit te begeleiden”, zegt Franciscus.

Gender-ideologie en homosexualiteit

De Paus beschouwt genderideologie als ´gevaarlijk´. Met betrekking tot het concrete leven is dit abstract, “alsof een persoon naar believen abstract zou kunnen beslissen of en wanneer hij een man of een vrouw wil zijn”, bekritiseert Franciscus. Dat heeft echter niets te maken met de kwestie van homoseksualiteit. Homoseksuele stellen kunnen natuurlijk te allen tijde pastorale zorg krijgen in hun religieuze leven.

Naar eigen zeggen ondervindt de Heilige Vader ook weerstand onder geestelijken. “Soms verlies ik mijn geduld, vooral als zij oordelen zonder een echte dialoog aan te gaan”, zegt Franciscus. Toch vervolgt hij zijn weg “zonder in hun wereld van ideeën en fantasieën te treden”. Hij verdedigt uitdrukkelijk de recent opgelegde beperking van de Oude Mis. alvorens hij dit deed ondervroeg hij uitvoerig Bisschoppen over de hele wereld hierover.

“Sommigen zullen blij zijn als ik dood ben”

Kijkend naar zijn zware darmoperatie begin juli, zegt de Paus laconiek: “Ik ben er nog, hoewel sommigen mij liever dood zouden zien. Ik weet dat er zelfs ontmoetingen waren tussen Prelaten die dachten dat de Paus er slechter aan toe was dan werd verteld.” Zij waren al een conclaaf aan het voorbereiden. “Geduld heren…., God-zij-dank ben ik in helemaal in orde.”

Zelf wilde hij niet geopereerd worden. Het was een verpleger die hem overtuigde dat toch maar wel te doen, zegt Franciscus. “Soms begrijpen verpleegkundigen een situatie beter dan artsen, omdat zij in direct contact staan ​​met de patiënt.”