-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zuster Simona Brambilla (59), een religieuze van de Consolata Missionarissen, benoemd, om samen met kardinaal Ángel Fernández Artime leiding te geven aan de dicasterie van het Godgewijd Leven en de Sociëteiten van Apostolisch Leven.
Zuster Simona Brambilla is voormalig algemeen overste in Italië van de Missionarissen van de Consolata. Zij is secretaris van de Dicasterie voor het Godgewijde Leven en de Sociëteiten van Apostolisch Leven, sinds 7 oktober 2023, tweede vrouw om deze functie binnen de Romeinse Curie te bekleden na de benoeming in 2021 van zuster Alessandra Smerilli tot lid van de Romeinse Curie. Franciscus koos de 65-jarige Spaanse kardinaal als pro-prefect van de dicasterie na het ontslag van kardinaal Braz de Aviz.
Hoewel het ontslag van kardinaal João Braz De Aviz niet is gepubliceerd, is het duidelijk dat dit plaatsvond met de benoeming van Brambilla. Brambilla is sinds oktober 2023 secretaris, de op een na hoogste rang, in hetzelfde dicasterie. Eerder werkte zij als verpleegkundige en missionaris in Mozambique. Zij heeft een doctoraat in de psychologie.
Vrouw in het Vaticaan
Binnen de rooms-katholieke kerk met bijna 1,5 miljard leden, worden al jaren debatten gevoerd over een grotere deelname van vrouwen en meer bepaald over de wijding van vrouwen tot diaken of, in een later stadium, tot priester. Maar op de meest recente wereldsynode in oktober 2024 bleef een doorbraak voorlopig uit.
Sinds Paus Franciscus de Vaticaanse ’touwtjes’ in handen heeft, is er wel enige vooruitgang geboekt. Zo benoemde Franciscus tijdens zijn pontificaat twee vrouwen in een toppositie, namelijk kunsthistorica Barbara Jatta als directrice van de Vaticaanse Musea in Rome, en zuster Raffaella Petrini als secretaris-generaal van de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad.
Ook laat de Paus onderzoek doen naar de vrouw in de ‘vroege kerk’ . Vrouwen als diaken waren toen geen probleem. De Duitse rooms-katholieke kerk is sterk voorstander van een grotere rol van vrouwen in de kerk. In 2025 wil men in Duitsland onderzoek en experimenten doen om vrouwen meer taken toe kennen. De Duitse ontwikkelingen worden in het Vaticaan door sommigen met argusogen bekeken en gevolgd.