Paus bezoekt Corsica update 20.30 uur

Leestijd: 3 minuten

Zondag 15 december 2024 – 05:05 uur – Bron: Redactie Kerk/ANP – Beeld: MB

Paus Franciscus (87) vertrekt vandaag voor een ééndaagse reis naar het Franse eiland Corsica. De Pontifex houdt er twee toespraken en spreekt met de Franse president Emmanuel Macron.

Het is voor het eerst dat een Paus een bezoek brengt aan het eilandstaatje in de middellandse zee, waar 90 procent van de inwoners rooms-katholiek is. Verdere berichtgeving in loop van de dag.

UPDATE 20.30 uur

Paus Franciscus brengt eerste pauselijke bezoek aan Corsica

Paus Franciscus heeft een historische reis naar Corsica gemaakt en is daarmee de eerste Paus die voet op het Franse eiland zette. Deze gebeurtenis markeert een mijlpaal in de relatie tussen de kerk en lokale gemeenschap.
Om 8.06 uur in de ochtend vertrok de Pauselijke vlucht vanaf de Romeinse luchthaven van Fiumicino met bestemming Corsica, hoewel deze een kleine vertraging opliep voordat het om 8.49 uur op het eiland in de Middellandse Zee landde. Daarna werd de Paus officieel ontvangen op de luchthaven en ging vervolgens naar het “Palais des Congrès et d’Exposition” in Ajaccio, de hoofdstad van Corsica en de geboorteplaats van Napoleon Bonaparte.

Deze reis, die slechts negen uur duurde, stond in het teken van het congres over ‘Volksdevotie in het Middellandse Zeegebied’, dat werd bijgewoond door bisschoppen uit Italië, Frankrijk, Spanje en andere landen in de regio. Tijdens zijn toespraak op de conferentie sprak Paus Franciscus over het belang van volksdevotie als middel om ‘constructief burgerschap’ op te bouwen. Hij verwierp het idee om uitingen van geloof te zien als eenvoudige volkstradities of bijgeloof, en beschreef ze in plaats daarvan als een vitale uiting van het christelijk geloof die samenwerking tussen burgerlijke en kerkelijke autoriteiten aanmoedigt.

Franciscus herinnerde zich zijn ervaring in Argentinië, waar hij deelnam aan een volksfestival en met eigen ogen kon zien hoe populaire religiositeit de eenheid onder de gelovigen bevordert. In deze context herhaalde de Paus dat religieuze manifestaties, zoals processies en gezamenlijk gebed, een positieve kracht kunnen zijn voor de samenleving.

Corsica onderscheidt zich van andere delen van Frankrijk door zijn sterke religieuze identiteit, een opmerkelijk contrast met de secularisatie die een groot deel van het land kenmerkt. Met 92 broederschappen en lekenverenigingen, die zich inzetten voor liefdadigheid en religiositeit, kent het eiland al generaties lang een toewijding aan het geloof welke wordt weerspiegeld in het dagelijkse leven van zijn inwoners. Deze broederschappen tellen ruim 4.000 leden, en de samenwerking tussen burgerlijke en religieuze autoriteiten op Corsica wordt gezien als een positief model van co-existentie, zonder de ideologische spanningen die soms in andere regio’s ontstaan.

Duizenden mensen stonden langs de straten van Ajaccio en begroetten de Paus terwijl hij werd begeleid door bands en koren die traditionele Corsicaanse muziek ten gehore brachten. Kinderen gekleed in traditionele kostuums verwelkomden de Paus, en tijdens de hele tour werd Franciscus omringd door uitingen van volksdevotie.

Een van de meest symbolische momenten van de dag was toen de Paus stopte voor het standbeeld van de Maddunuccia, de Maagd die op Corsica wordt vereerd en die volgens de lokale traditie het eiland in de 17e eeuw tegen de pest beschermde. Franciscus vierde vervolgens de eucharistie in het park Place d’Austerlitz, dezelfde plaats waar Napoleon als kind speelde. Er deden zo’n 7.000 gelovigen aan de ceremonie mee.

Het bezoek omvatte ook een besloten ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron, waarin cruciale kwesties zoals internationale crises, met name de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne, en milieukwesties werden besproken. Na de viering en de ontmoeting met Macron begon de Paus aan zijn vlucht terug naar Rome, waarmee hij een intense en belangrijke dag afsloot.

Geef een reactie op dit artikel