“Ik geloof niet, dat er ook maar één persoon hier in het Vaticaan of er buiten is, die er op tegen zou zijn, het onkruid dat corruptie heet uit te roeien”, zegt de Heilige Vader, verwijzend naar een financieel schandaal, waarin ook hoge Curie-leden een rol spelen, in een gesprek met nieuwsagentschap ADN-Kronos.
“Corruptie is een steeds terugkerend verhaal”, zegt Franciscus. “Het herhaalt zich, dan komt iemand, die de boel ‘schoonveegt’ en orde op zaken stelt, maar daarna gaat het weer opnieuw fout”, aldus de Paus. Hij voelt zich dan ook geroepen, om er tegen te (blijven) strijden. “Eens zal de Heer wel oordelen, of ik het goed of fout gedaan heb. Maar om eerlijk te zijn ben ik niet erg optimistisch, maar ik vertrouw op de goede God en op de mensen, die trouw aan God zijn”, aldus de Paus.
De Paus wijst er op, dat Benedictus XVI hem in 2013 bij zijn aantreden tal van problematische dossiers overhandigde; zijn voorganger heeft de betroffen personen ontslagen. “Ik heb de mededelingen van Paus Benedictus ter harte genomen en zijn werk voortgezet”, zegt Franciscus.
Om tegen corruptie op te treden in het Vaticaan heeft de Paus geen aparte strategie. “Mijn werkwijze is kinderlijk eenvoudig: voorwaarts en niet stil blijven staan. Wat nodig is zijn kleine maar concrete stappen”. Franciscus herinnert aan de hervormingen bij de Vaticaanse justitie in de afgelopen jaren. “Er moesten functies en tegenstand uit de weg geruimd worden, onderzoeken in het Vaticaan worden ondernomen en de leiding van de Vaticaanse bank IOR met nieuwe mensen bezetten. Ik moest ettelijke zaken veranderen, en tal van zaken zullen op korte termijn ingrijpend worden gewijzigd”, zegt de Paus.
Franciscus benadrukt: “Kritiek is voor mij aanleiding eerst naar mijzelf te kijken, aan zelfreflectie te doen; ik ga daar niet lichtvaardig mee om. Van kritische opmerkingen houdt niemand, vooral niet als het een ‘klap’ in het gezicht is of wanneer het met kwalijke bedoelingen wordt geuit.”