Paus eert internationale theologencommissie

Leestijd: 2 minuten

Paus: “Theologie moet geen academische discussie over het leven zijn”

-Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus heeft de internationale theologencommissie bij gelegenheid van hun 50-jarig bestaan gefeliciteerd.

Theologie moet “geen academische discussie over het leven ” zijn, “maar de incarnatie van het Geloof in het leven”, zo de Paus bij de ontvangst van de leden van de commissie in het Vaticaan, gistermiddag.

De in 1969 door Paus Paulus VI opgerichte commissie moet het werk van de Congregatie voor de Geloofsleer ondersteunen met adviezen. De leden worden voor een periode van vijf jaar benoemd; de benoeming van de huidige leden loopt eind dit jaar af.

In deze periode heeft de huidige theologencommissie twee documenten gepubliceerd: een met betrekking tot de Synodaliteit van de Kerk, dat wil zeggen de manier waarop, onder deelname van velen en met wederzijds begrip en overweging, beslissingen te nemen. De tweede publicatie houdt zich bezig met het recht van de mens op vrijheid van religie. Deze dreigt volgens de Paus in een vermeende ethisch neutrale staat ‘buiten de boot te vallen’.

Als vrijheid van religie echter serieus genomen wordt, kan deze “in een vruchtbare dialoog tussen de staat en de religies alsook tussen de religies onderling, een grote bijdrage tot het welzijn van allen en tot vrede leiden”. Opdracht voor de theologencommissie, is het, de theologische en culturele rijkdom van de wereldkerk te weerspiegelen en de Curie ter beschikking te stellen. Het gaat er om, het Christelijk geloof voor de mensen van heden-ten-dage zo te vertalen, dat iedereen zich door de kerk begrepen voelt.

Om een goede theoloog te zijn, moet men enerzijds een regelmatig leven van gebed leiden. Anderzijds mag theologie niet individueel en geisoleerd, maar met anderen samen en in de gemeenschap van de Kerk bedreven worden, maande Franciscus. Tot de huidige, uit 30 leden bestaande commissie, behoren onder andere de Duitse dogmaticus Karl-Heinz Menke alsook de Weense theologe Marianne Schlosser.

Geef een reactie op dit artikel