Het Pauselijk bevel houdt in dat de instellingen van de Heilige Stoel vanaf 1 september 30 dagen de tijd krijgen om hun liquide middelen van bestaande andere rekeningen over te schrijven naar de IOR, het ‘Instituut voor Religieuze Werken’.
Bovendien wil de Paus dat alleen de IOR mag optreden als ‘vermogensbeheerder en beheerder van overige goederen van de Heilige Stoel’. Hieruit kan een preciezere scheiding worden afgeleid van de activiteiten van de IOR en de Vaticaanse goederenadministratie APSA. Deze laatste beheert op zijn beurt het onroerend goed van het Vaticaan en andere bestaande activa van het Vaticaan.
Strengere en uniforme investeringsstrategie
Ongeveer een maand geleden had de Heilige Stoel al een strengere en uniforme investeringsstrategie opgelegd. Dit moet ervoor zorgen dat financiële investeringen “bijdragen aan een eerlijkere en duurzamere wereld” en – zonder financiële speculaties – worden geleid door een “moreel en cultureel” principe. Bij de publicatie van de strategie werd gesteld dat alle Curie-instellingen hun financiële gelden en investeringen moeten toevertrouwen aan de Vaticaanse Bank IOR.
Het investeringsbeleid van het Vaticaan heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk voor negatieve krantenkoppen gezorgd. Met name de strafzaak voor investeringen in een luxe vastgoedproject in Londen krijgt veel aandacht. Tien medewerkers en adviseurs van het Vaticaan zijn in deze zaak aangeklaagd.