Paus Franciscus heeft het ontslag van de Franse Kardinaal Philippe Barbarin niet aanvaard. Gezien de moeilijkheden die het Aartsbisdom van Lyon op dit moment ondergaat, heeft de Paus de beslissing overgelaten aan de Aartsbisschop zelf, zei Vaticaanwoordvoerder, Alessandro Gisotti, dinsdag. Barbarin heeft besloten om ‘een tijdje met pensioen te gaan’. Gedurende deze tijd zal zijn Vicaris Generaal Yves Baumgarten de leiding van het Aartsbisdom op zich nemen, aldus Gisotti.
Barbarin werd op 7 maart tot een voorwaardelijke straf veroordeeld wegens het niet melden van een Priester die ongeveer 40 jaar geleden seksueel misbruik had gepleegd bij verschillende minderjarige verkenners. Hij ontkende tijdens de rechtszaak dat hij op de hoogte was van het misbruik. “Ik zie niet in waar ik schuldig aan zou moeten zijn”, zei Barbarin begin januari. De advocaten van de 68-jarige Kardinaal kondigden aan dat zij in beroep zullen gaan tegen het vonnis.
Al in 2016 liep er een onderzoek tegen Barbarin voor het niet melden van een aanranding door dezelfde Priester. Destijds staakte de officier van justitie na enkele maanden de onderzoeken; er was geen bewijs voor een strafrechtelijke overtreding door de Kardinaal. Lees verder onder de foto>
De voorzitter van de Franse Bisschopsconferentie, Georges Pontier, was totaal verrast door de beslissing van de Paus. Dit leidt tot een ongekende situatie, zei Pontier tegen Franse media en sprak van een “situatie van twee uitersten”: aan de ene kant moet het recht zijn loop hebben – Barbarin heeft beroep aangetekend tegen het vonnis – en aan de andere kant moeten wij werken aan het welzijn van het Bisdom.
Barbarin werd maandag ontvangen door Paus Franciscus in een korte audiëntie; na zijn strafrechtelijke veroordeling had hij verklaard, dat hij de Heilige Vader zijn ontslag zou aanbieden. Barbarin is sinds 2002 Aartsbisschop van het op één na grootste Franse Bisdom. In tegenstelling tot vele andere landen, kent Frankrijk de wettelijke plicht om gevallen van (sexueel) misbruik bij de bevoegde autoriteiten te melden.
Bron: KNA Foto: wikimedia cc