-Vaticaanstad- Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft zijn ontslag aangeboden aan Paus Franciscus. Deze heeft dat vandaag geaccepteerd. Mgr. Smeets is te ziek om het ambt van Diocesaan Bisschop nog te kunnen vervullen. Onlangs maakte hij al bekend dat de zetel van Roermond ‘verhinderd’ is en dat hij een interim-bestuurder had aangewezen. In overleg met de Pauselijke Nuntius in Nederland, Mgr. Paul Tschang In-Nam, heeft de Bisschop besloten zijn ontslag aan te bieden.
Dit betekent dat de Bisschopszetel van Roermond met ingang van vandaag (10 augustus 2023) vacant is. Het bestuur van het Bisdom is overgegaan op de hulpbisschop, totdat het Kathedraal Kapittel – het belangrijkste adviesorgaan van een residerende Bisschop – op korte termijn een diocesaan administrator kiest. Deze zal het Bisdom besturen totdat er door de Paus een nieuwe Bisschop wordt benoemd.
Mgr. Smeets draagt nu de titel oud-Bisschop van Roermond. Hij werd op 10 oktober 2018 tot Bisschop benoemd en op 8 december van dat jaar in de Kathedraal in Roermond gewijd. In de zomer van 2021 werd bij Mgr. Smeets een hersentumor ontdekt. Begin van dit jaar werd duidelijk dat verdere behandeling niet meer mogelijk is. De leden van het Kapittel en de medewerkers van het Bisdom leven zeer met Mgr. Smeets mee. Zij zijn dankbaar voor wat hij voor het Bisdom Roermond heeft gedaan en betekend.
Procedure opvolging
Nu de zetel van Roermond vacant is, wordt de procedure tot het kiezen van een opvolger in gang gezet. De Kapittelleden (kanunniken) zullen zich de komende tijd buigen over het opstellen van een zogeheten ‘terna’: een lijst met drie namen van mogelijke Bisschopskandidaten. Deze lijst wordt met de Bisschoppenconferentie en de Nuntius gedeeld, die eventueel ook andere kandidaten eraan kunnen toevoegen. Na een informatieve fase is het aan de paus om een nieuwe Diocesane Bisschop van Roermond te kiezen en te benoemen.
De ‘vacatio sedis’ (vacante zetel) heeft bepaalde gevolgen. De Vicarissen verliezen hun ambt, maar zij kunnen door de Diocesaan administrator gedelegeerd worden voor bepaalde taken. De Diocesaan administrator en de gedelegeerden mogen geen besluiten nemen die het gewone beheer en bestuur overstijgen of die het Bisdom of de toekomstige Bisschop nadeel kunnen berokkenen. Dat geldt ook voor het Kapittel, de econoom, de Raad voor Economische Aangelegenheden en de Bisdommedewerkers. De Priesterraad en de Diocesane Pastorale Raad houden op te bestaan.