-Vaticaanstad- Paus Franciscus ontving afgelopen vrijdag een delegatie van de Faculteit der Tandheelkunde van de Universiteit van Napels, bij gelegnheid van haar 800 jarig bestaan. Tijdens de bijeenkomst benadrukte hij het belang van het combineren van wetenschappelijke vooruitgang met respect voor de waardigheid van de mens, geïnspireerd door de waarden van nabijheid, mededogen en tederheid.
Verwijzend naar het klassieke motto primum non nocere, secundum cavere, tertium sanare (“ten eerste, doe geen kwaad; ten tweede, wees voorzichtig; ten derde, genees”), onderstreepte Franciscus de tijdloze relevantie ervan als een programma dat de medische praktijk stuurt: vermijd het toebrengen van schade, zorg voor de patiënt en zoek naar genezing.
De Paus benadrukte de noodzaak om de geneeskunde te beoefenen volgens ‘Gods stijl’, gekenmerkt door nabijheid, mededogen en tederheid. Hij vertelde over een persoonlijke ervaring om de impact van de mensheid op de gezondheidszorg te illustreren en herinnerde zich hoe het zorgzame gebaar van een verpleegster tijdens een operatie in zijn jeugd hem kracht gaf.
Op dezelfde manier waarschuwde de Paus voor de risico’s van het ontmenselijken van de geneeskunde door voorrang te geven aan economische of ideologische belangen boven de menselijke waardigheid. “De dokter is er om om te genezen van het kwaad: genees altijd!” benadrukte hij en herhaalde dat geen enkele patiënt als wegwerpproduct mag worden beschouwd.
In zijn slotboodschap dankte Franciscus de educatieve en professionele inzet van de Universiteit van Napels, die acht eeuwen lang heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de wetenschap en de opleiding van artsen ten dienste van de mensheid. Hij sprak zijn zegen uit aan de aanwezigen en vroeg hen hem in hun gebeden te betrekken.