Paus heeft opnieuw last van ‘homoplaag’

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 13 juni 2024 ~ 06:13 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ADN/KNA ~ Beeld: MB

-Vaticaanstad- Terwijl de hele wereld steeds meer last heeft van natuurplagen en Nederland steunt en zucht onder een ‘slakkenplaag’, heeft men in het Vaticaan een heel andere ‘plaag’ als wederkerend probleem en dat bij herhaling wordt aangestipt.

Verschillende Italiaanse media hebben gemeld, op basis van betrouwbare bronnen, dat Paus Franciscus alweer het woord over homo’s heeft gebruikt dat velen als denigrerend beschouwen. Dinsdagmiddag gebruikte hij opnieuw het Italiaanse woord ‘frociaggine’.

Dit komt grofweg overeen met het begrip ‘homoplaag’. Hij zou het hebben gezegd tijdens een niet-openbare bijeenkomst met priesters uit het bisdom Rome. In de Italiaanse mediaberichten worden anonieme, edoch betrouwbare bronnen aangehaald. Zij waren als deelnemers aanwezig bij de vertrouwelijke ontmoeting met de Paus.

Franciscus sprak op het grootseminarie in de wijk Montesacro in Rome, met 160 priesters en seminaristen. Het was het derde en laatste gesprek met geestelijken in het bisdom Rome, achter gesloten deuren, over pastorale vraagstukken.

Het is nog onduidelijk of de Paus het woord bewust gebruikte of het alleen maar citeerde. De Paus zou tijdens de bijeenkomst gezegd hebben dat een priester hem had verteld dat er “veel te veel flikkers in het Vaticaan zijn”.

Paus benadrukte dat het “goede jongens” zijn.

Verschillende media meldden unaniem dat de Paus ook sprak over de kwestie van het toelaten van homoseksuelen tot seminaries. Hij benadrukte dat het ‘brave jongens’ zijn, maar voegde eraan toe: “Met deze instelling kun je beter niet naar het seminarie gaan.”

De perskamer van het Vaticaan haastte zich dinsdagavond en woensdagmorgen om een algemene samenvatting van het negentig minuten durende gesprek naar buiten te brengen. Over homoseksuelen wordt gemeld: “De Paus sprak opnieuw over de kwestie van het toelaten van personen met homoseksuele neigingen tot seminaries. Hij wees de noodzaak om hen in de kerk te verwelkomen en te begeleiden. Tevens ‘onderstreepte’ de Paus het advies van de Dicasterie voor de Geloofsleer, om voorzichtig te zijn en terughoudendheid te betrachten, bij toelating van homo- en biseksuelen tot het seminarie.”

&