-BOEKAREST- Paus Franciscus heeft aan het begin van zijn bezoek aan Roemenië tot een consolidering van de democratie en een sociaal rechtvaardige samenleving opgeroepen.
Sinds het einde van de dictatuur, 30 jaar geleden, heeft het land op democratisch vlak grote stappen voorwaarts gemaakt, zei de Paus tegenover vertegenwoordigers uit politiek, maatschappij en diplomatie in Boekarest. Tijdens een ontmoeting met de top van de Roemeens-Orthodoxe Kerk vroeg de Paus aandacht voor een gezamelijke aanpak van alle Christenen tegen uitsluiting, maar ook tegen een “vervlakkende globalisering”.
Ontvangst met militaire eer
Franciscus werd ten paleize van Staatspresident Klaus Johannis op slot Cotroceni met militaire eer ontvangen. Roemenië moet blijven werken aan de “terechte verwachtingen van haar burgers” , aldus de Paus. Nadrukkelijk riep hij op tot integratie van de zwaksten. “Hoe meer een samenleving zich het lot van de armen ter harte neemt, hoe meer een land zich geciviliseerd kan noemen”, zei Franciscus.
Johannis noemde het Pausbezoek een “Bemoediging voor het land”. Ten aanzien van de voor zondag geplande Zaligspreking van 7 Grieks-Katholieke Martelaren-Bisschoppen sprak Johannis van een “Waardering van allen, die zich gedurende de communistische tijd voor vrijheid en geloof opofferden”.
‘s-Middags werd de Paus door de Roemeens-Orthodoxe Patriarch Daniel ontvangen. In zijn toespraak voor de permanente Synode, het leidend gremium van de Orthodoxe deelkerk, uitte de Paus zijn bezorgdheid over een “kunstmatig gecreëerd” gevoel van angst, dat in toenemende mate de samenleving ‘vergiftigd’ en tot afzondering en haat kan leiden. De Kerken moeten “elkander helpen en niet toegeven aan de verlokkingen van een cultuur van haat en individualisme”, aldus de Paus. Een dergelijke cultuur is net zo materialistisch als het overwonnen communisme. De getuigen van toen, van alle Christelijke stromingen wier bloed vloeide, roepen de Christenen van nu op tot broederschap.
Velen hebben na de ‘val van het communisme’ van technologische ontwikkelingen en economische voorspoed geprofiteerd, maar de meesten bleven “genadeloos buiten gesloten”. Gelijktijdig rooft een ‘uniforme globalisering’ de volkeren hun normen en waarden en verzwakt haar ethiek.
Ook Daniel herinnerde aan de gemeenschappelijke ervaring met de communistische vervolgingen. Heden-ten-dage hebben de Kerken de taak, in een geseculariseerd Europa Christelijke waarden hoog te houden. In het bijzonder noemde de Patriarch de verdediging van het “traditioneel Christelijk gezin, bestaande uit een man, een vrouw en kinderen”. In de Basiliek, die wegens nieuwbouw nog in de steigers staat, bad Franciscus samen met een vertegenwoordiging van de Roemeens-Orthodoxe Kerk en riep tot eenheid der Christenen op.
Hoewel het aandeel van Rooms-Katholieken in de hoofdstad slechts een minderheid van 1,2 procent vormt, bleven alle scholen gesloten. Tienduizenden stonden langs het parcours van de Paus van het vliegveld naar het Presidentieel paleis in de hoofdstad. Het Pausbezoek aan Roemenië duur nog tot zondag. Het enige bezoek van een Paus aan Roemenië was dat van Johannes Paulus II in 1999.
Bron: KNA/VN Foto: VN-embed/Publiek domein EU