Paus laat zich niet langer ‘dienaar van satan noemen’ en zet kardinaal aan de deur

Leestijd: 2 minuten

Zaterdag 6 juli 2024 ~13:29 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN/KNA/1010WINS ~ Beeld: MB

 -Vaticaanstad- Het zat er al maanden aan te komen, afgelopen weekeinde leek het al zover te zijn, maar nu heeft het Vaticaan doorgepakt en bevestigd dat de Italiaanse aartsbisschop Carlo Maria Vigano uit de kerk is gezet. Dat meldt de Vaticaanse perskamer. De aartsbisschop stond bekend om zijn oerconservatieve waandenkbeelden, complottheorieën en openlijk felle kritiek op Paus Franciscus.

“Een valse profeet” en “de dienaar van Satan”. Zo noemde de Italiaanse aartsbisschop en voormalig nuntius Carlo Maria Vigano Paus Franciscus. In 2018 was het Vaticaan al klaar met de veelal leugenachtige kritiek op de Paus. De Paus zou volgens Vigano jarenlang op de hoogte geweest zijn van het seksueel misbruik door de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick, en had het doelbewust in de doofpot gestopt. Daarom moest de Paus aftreden, vond Vigano. Het Vaticaan verwierp Vigano’s beschuldigingen en dagvaardde hem vorige maand. Hij werd beschuldigd van schisma.

Vigano’s publieke uitlatingen laten niets aan duidelijkheid te wensen over: hij weigert “Paus Franciscus te erkennen”, aldus het Vaticaan. Ook de noodzakelijke hervormingen van de rooms-katholieke kerk uit de jaren ‘60 had Vigano niet erkend. “Aan het einde van het strafproces werd Carlo Maria Vigano schuldig bevonden aan schisma,” klonk het. Hij is geëxcommuniceerd, dat willen zeggen geestelijke af en uit de kerk gezet.

Vigano reageerde op de feiten via sociale media zonder een woord terug te nemen. Hij drong er bij ‘gelovigen’ op aan om hem te steunen en maakte van de gelegenheid gebruik om Jezus te citeren uit het Nieuwe Testament: “Als zij zwijgen, zullen de stenen zelf gaan schreeuwen.” Veel steun kreeg hij niet.

Omdat hij aanvoelde dat hij op alle fronten fout zat, koos Vigano voor de aanval en zei vorige maand dat hij weigerde deel te nemen aan de schijnprocedure tegen hem omdat hij de legitimiteit van de instellingen erachter niet accepteert. “Ik erken het gezag niet van het tribunaal dat beweert mij te kunnen veroordelen, noch van zijn prefect, noch van degene die hem heeft aangesteld,” aldus Vigano.

‘Afgedwaald’

In een lange, warrige en onsamenhangende brief noemde Vigano Paus Franciscus alleen bij zijn achternaam, “Bergoglio”, en beschuldigde hem ervan een “inclusieve, ecologische en homovriendelijke” kerk te vertegenwoordigen die was afgedwaald van haar ware boodschap.

Paus Franciscus heeft veel conservatieven ‘op de kast gejaagd’ door onder andere milder te zijn over lgbtq-zegeningen en door vergeving en barmhartigheid boven de strikte handhaving van de katholieke leer te zetten. De Paus wordt bij conservatieve en traditionalistische ‘heimwee-katholieken’ gehaat door op te komen voor de migratierechten, klimaatverandering en door zich kritisch uit te laten over het kapitalisme. Maar ook door de oude Mis (Tridentijnse Mis) grotendeels aan banden te leggen, omdat het weinig te maken heeft met een zuiver geloof en een aantrekkingskracht uitoefent op mensen met rechts-extreme gedachten. Al meer dan 10 jaar worden Tridentijnse missen geobserveerd door westerse binnenlandse veiligheidsdiensten. Bezoekers en priesters blijken opvallend vaak contacten te hebben met extremistische en anti-democratische politieke bewegingen.

Een kleine en slinkende groep conservatieve katholieken, die zich graag laven aan complottheorieën en ander rechts-extreem gedachtengoed weet met regelmaat de wereldpers te halen met aanvallen op de Paus, vooral via de sociale media. Wereldwijd heeft echter zelden een Paus zoveel krediet opgebouwd als Paus Franciscus. Na de misbruikcrisis en het geflopte beleid van wijlen Paus Benedictus XVI, gaven velen geen cent meer voor de katholieke kerk en bereikte het aantal uitschrijvingen ongekende aantallen. De komst van Franciscus in 2013 bracht daar verandering in. Zelfs onder protestanten en atheïsten wordt hij hoog geprezen.