-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de weg vrijgemaakt voor verdere zalig- en heiligsprekingen binnen de rooms-katholieke kerk. Maandag maakte de Vaticaanse perskamer bekend dat de Paus ingestemd heeft met de voortzetting van in totaal vijf van dergelijke processen.
Onder hen bevindt zich de toekomstige eerste heilige van Papoea-Nieuw-Guinea, Peter To Rot (1912-1945). Franciscus ontmoette zijn kleinkinderen persoonlijk tijdens zijn reis naar Oost-Azië afgelopen september. In zijn toespraak in Port Moresby benadrukte de Paus dat het “heldere getuigenis” van To Rot ons leert “ons edelmoedig ten dienste te stellen van anderen, ervoor te zorgen dat de samenleving zich ontwikkelt in eerlijkheid en rechtvaardigheid, in harmonie en solidariteit.”
To Rot, die in 1995 zalig werd verklaard, was een zogenaamde catechist, gaf dorpskinderen en volwassenen les in het rooms-katholieke geloof en bezocht zieken. Toen de Japanners in 1942 Papoea-Nieuw-Guinea binnenvielen en veel priesters en religieuzen arresteerden, nam de toen bijna 30-jarige een deel van hun taken over: bruiloften, dopen en uitvaarten. De echtgenoot en vader van drie kinderen predikte tegen de herinvoering van de polygamie die door de Japanners werd gepromoot, verdedigde de rooms-katholieke leer van het huwelijk en vierde in het geheim de Liturgie van het Woord, ondanks het verbod. Hij werd vervolgens gearresteerd en in 1945 op brute wijze geëxecuteerd.
Armeense martelaar-bisschop
Een andere kandidaat voor heiligverklaring is martelaar-bisschop Ignatius Maloyan (1869-1915), die in 2001 zalig werd verklaard en in 1915 door de Turken in Mardin, in het zuiden van Turkije, werd vermoord tijdens de Armeense genocide. Maloyan was een van de meest briljante vertegenwoordigers van de Armeens-katholieke kerk. Hij werkte jarenlang als privésecretaris van de Armeens-katholieke patriarch die destijds in Constantinopel verbleef. In deze functie onderhield hij ook contacten met het hof van de sultan en de Ottomaanse regering. In 1911 werd hij verkozen tot aartsbisschop van Mardin, een stad die destijds nog overwegend christelijk was.
Op 30 april 1915 omsingelden Ottomaanse gendarmes en leden van de ‘Speciale Organisatie’ (Teskilat-i-Mahsusa) de kathedraal en de residentie van de aartsbisschop in Mardin onder het voorwendsel dat zij op zoek waren naar wapenopslagplaatsen. Er werden geen wapens gevonden, maar de archieven en documenten van het aartsbisdom werden vernietigd en geestelijken en leken werden gearresteerd en gemarteld. Een paar dagen later riep Maloyan de priesters van zijn aartsbisdom bijeen, waarschuwde hen voor het dreigende gevaar en riep hen op standvastig te blijven in hun geloof.
Op 3 juni 1915 werden de aartsbisschop, zijn secretaris en 27 vooraanstaande parochianen gearresteerd. Politiechef Mamduh Bey eiste opnieuw de vrijlating van de naar verluidt verborgen wapens. Maloyan bevestigde zijn loyaliteit aan de sultan en de regering en wees het voorstel van Mamduh Bey om zich tot de islam te bekeren, resoluut af. Hij werd geslagen, gemarteld en gedwongen om op 11 juni 1915 samen met 415 geestelijken en gelovigen een dodenmars te lopen. Uiteindelijk schoot de politiechef de biddende aartsbisschop Maloyan neer met zijn dienstpistool.
Consistorie
De Paus moet bepaalde stappen in het zalig- en heiligverklaringsproces goedkeuren, hetgeen vaak tientallen jaren duurt. Voordat deze rolmodellen van het christelijk geloof door de gelovigen ter verering worden vrijgegeven middels zalig- of heiligverklaring, ontmoet de Paus zijn kardinalen, die vervolgens alles goedkeuren. Deze vergaderingen worden consistories genoemd.
Onlangs nog, tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis, gaf de Paus zijn goedkeuring aan dergelijke stappen en veroorzaakte hij ophef door een consistorie bijeen te roepen. Eén van deze regelmatige bijeenkomsten werd op 11 februari 2013 in de kerkgeschiedenis opgenomen. Aan het einde van een conservatoir heiligverklaringsconcilie verraste de Duitse Paus Benedictus XVI iedereen. De kardinalen kregen aan het eind van de zitting te horen van Benedictus XVI, dat hij voornemens was af te treden. Gelet op dit voorval en de levensbedreigende toestand van de huidige Paus, leidde dit besluit onlangs tot speculaties bij medewerkers en de media.
Er is nog geen datum vastgesteld voor deze bijeenkomst met de kardinalen. Er wordt verwacht dat Franciscus tot medio mei rust zal houden. Ook de zaken van de twee toekomstige heiligen To Rot en Maloyan, en van drie andere kandidaten voor zaligverklaring, zullen tijdens dit toekomstige consistorie worden behandeld.