-Vaticaanstad- Paus Franciscus stond bij het zondagse Angelus stil bij het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis, waarbij hij het ‘ja’ van Maria benadrukte als het begin van het plan van goddelijke verlossing en de gelovigen aanmoedigde om te vertrouwen op de barmhartige liefde van God.
In zijn zondagse bezinning vanaf het Sint-Pietersplein vierde Paus Franciscus het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis, waarbij hij de aanwezigen uitnodigde stil te staan bij het Evangelie van Lucas, dat de Aankondiging vertelt. De Heilige Vader benadrukte hoe het ‘ja’ van de Maagd Maria tegen de aartsengel Gabriël het begin markeerde van de incarnatie van de Zoon van God en Maria als een centrale figuur in de heilsgeschiedenis.
De Paus moedigde de gelovigen aan om deze evangeliepassage te lezen om dieper in te gaan op het wonder van deze gebeurtenis. “God, de Allerhoogste, heeft via de Engel-dialogen met een jonge vrouw uit Nazareth gevraagd om mee te werken aan zijn verlossingsplan”, legde de Paus uit.
In zijn boodschap benadrukte Franciscus dat Maria, vol van genade en volledig in dienst van God, een voorbeeld wordt van toewijding en vertrouwen in de Goddelijke barmhartigheid. In het licht van de huidige onzekerheden en problemen nodigde hij de gelovigen uit om na te denken over waar zij hun hoop vestigen en geluk te zoeken in de vrije liefde van God, in plaats van in materiële goederen of macht.
De Paus maakte van de gelegenheid gebruik om de gelovigen uit te nodigen zich door middel van een goede biecht voor te bereiden op de opening van de Heilige Deur van het Jubeljaar 2025. “Vandaag is een mooie dag om te besluiten een goede biecht af te leggen”, moedigde hij aan, terwijl hij de oneindige barmhartigheid van God in gedachten hield, die altijd bereid is te vergeven.
Gebeden voor degenen die ter dood zijn veroordeeld
Na het Angelus richtte de Paus zijn aandacht op verschillende actuele kwesties. Hij sprak zijn verbondenheid uit met de bevolking van Nicaragua, die de Maagd Maria eert als hun beschermheilige en vroeg om vrede in landen die getroffen zijn door conflicten zoals Oekraïne, het Midden-Oosten, Myanmar en Soedan. Hij riep ook op tot een staakt-het-vuren vóór Kerstmis op alle oorlogsfronten.
Franciscus vroeg ook om gebeden voor degenen die in de dodencel in de Verenigde Staten gevangen zitten, pleitte voor de omzetting van hun straffen, en sprak zijn steun uit voor Italiaanse arbeiders in onzekere werksituaties, waarbij hij het recht op werk verdedigde als onderdeel van de menselijke waardigheid.