Paus ontbindt rechtsradicale mannenclub

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 21 januari 2025 – 12:25 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/KNA – Beeld: MB

-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de controversiële rechts-radicale ‘Sodalitium Christianae Vitae’-beweging ontbonden. Dat blijkt uit een bekendmaking van gistermiddag door kardinaal Gianfranco Ghirlanda, die het besluit van de Paus overbracht aan de lekenbeweging.

In juli en augustus 2023 bracht een canoniek onderzoek ernstig machtsmisbruik en seksueel geweld aan het licht binnen de Peruaanse gemeenschap, die in Latijns-Amerika kortweg ‘Sodalicio’ wordt genoemd. In september 2024 werden op aandringen van de Paus tien leden uit de Sodalicio ontslagen. Een maand eerder had het Vaticaan oprichter Luis Fernando Figari officieel uit de gemeenschap gezet na beschuldigingen van grootschalig seksueel misbruik.

Ongeveer 20.000 leden

Met ongeveer 20.000, uitsluitend mannelijke leden, die ongeacht of zij priester zijn of niet, een celibatair leven leiden, is de “Sodalicio” een van de middelgrote lekengemeenschappen in de katholieke Kerk. Het is groter dan de meeste klassieke religieuze ordes, maar kleiner en minder wijdverspreid dan andere rechtsradicale bewegingen zoals Opus Dei of de Neocatechumenalen.

De gemeenschap werd in 1971 opgericht in de Peruaanse hoofdstad Lima. Binnen een paar jaar verwierf de groep grote invloed in de katholieke kerk als tegenbeweging van de bevrijdingstheologie, die als politiek links neigend werd ervaren. Paus Johannes Paulus II (1978-2005) erkende de organisatie officieel in 1997. De beweging werd destijds nog zeer gewaardeerd in het Vaticaan. De twijfelachtige beweging vulde haar seminaries en gemeenschapshuizen met jonge, uitsluitend mannelijke leden, terwijl de seminaries van andere religieuze gemeenschappen steeds leger raakten. Aanwijzingen voor mishandeling, seksueel misbruik en het houden van de Tridentijnse Mis werden lange tijd niet ‘opgemerkt’ door plaatselijke kerkleiders.

Volgens Vatican-media beschikt de Sodalicio, waartoe sinds kort ook een vrouwelijke tak behoort, over aanzienlijke geldmiddelen. Het is momenteel onduidelijk of deze zullen worden overgedragen aan een opvolgende organisatie die nog moet worden opgericht, of dat deze zullen worden overgedragen aan andere kerkelijke instanties, zoals bisdommen.