-Vaticaanstad- Het is een absolute primeur: de autobiografie van een levende Paus komt voor het eerst op de markt. Volgens de uitgever wilde Franciscus oorspronkelijk dat het boek na zijn dood zou worden gepubliceerd. Maar toen veranderde de kerkleider van gedachten.
Paus Franciscus houdt van verhalen vertellen, wat meteen duidelijk wordt als je zijn nieuwste werk leest. De autobiografie van een levende Paus komt voor het eerst op de markt. Volgens de uitgever wilde Franciscus oorspronkelijk dat het boek na zijn dood zou worden gepubliceerd. Maar get Heilig Jaar en “de behoeften van onze tijd” motiveerden hem om het boek nu te publiceren.
Jeugdherinneringen: twee zussen als prostituees
Persoonlijk, levendig en met veel voorbeelden haalt de 88-jarige Pontifex zijn herinneringen op, zoals zijn jeugd in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires en zijn grootmoeder, die een beslissende invloed op hem had. Het is zijn oma die de christelijke boodschap dichter bij de toekomstige Paus brengt. “Voor mij was zij de levende belichaming van de alledaagse heilige”, schrijft hij in zijn autobiografie, die vandaag wordt gepubliceerd.
Hij vertelt ook over de andere vrouwen in zijn familie. En over twee zussen die in de prostitutie werkten: “Zij maakten telefonisch afspraken en lieten zich door auto’s ophalen. Zij heetten la Ciche en la Porota. Iedereen in de buurt kende hen allebei.”
Franciscus: De stem van vrouwen moet meer gewicht krijgen
Naast zijn persoonlijke ervaringen verwerkt Franciscus herhaaldelijk zijn politieke ideeën, ook met betrekking tot de rooms-katholieke kerk. Hij benadrukt dat het volk van God mannen en vrouwen in gelijke mate omvat. Het is daarom noodzakelijk “meer dan ooit tevoren” om “criteria en modaliteiten te vinden opdat vrouwen hun rol als deelnemers en hoofdrolspelers op de verschillende gebieden van het sociale en kerkelijke leven kunnen spelen.” Hun stem zou steeds meer gewicht moeten krijgen en hun gezag zou steeds meer erkend moeten worden.
Hartstochtelijke oproep tot vrede
In zijn onlangs verschenen autobiografie doet Franciscus herhaaldelijk een hartstochtelijk beroep op vrede. Hij begint met een persoonlijke beschrijving van de vreselijke oorlogservaringen die hij als jongen heeft meegemaakt in zijn familie en in de buurt. Om de oorlog vervolgens als ‘waanzin’ te omschrijven.
“Niemand kan, vooral niet in het atoomtijdperk, zijn ogen sluiten voor de ruïnes van een cultuur die niet in staat is tot dialoog.” De mensheid moet leren van de geschiedenis. “Wij kunnen niet toestaan dat de herinnering aan wat er is gebeurd onder de jongere generaties vervaagt”, waarschuwt de Paus indringend.
Betrokkenheid bij migranten is nauw verbonden met ervaringen uit de kindertijd
Zijn inzet voor migranten is ook nauw verbonden met zijn ervaringen uit zijn jeugd in Buenes Aires. Hij beschrijft de wijk Flores waar hij opgroeide als een complexe microkosmos, multi-etnisch, multireligieus en multicultureel. Zijn familie is geëmigreerd uit het Italiaanse Piëmonte en ook hij hoort alle verhalen over armoede, ontbering en heimwee.
Dit is ook de reden waarom hij, zoveel jaren later, tijdens zijn eerste reis als Paus, het gevoel had dat hij naar Lampedusa moest gaan, schrijft Franciscus. “Dit kleine eiland in de Middellandse Zee is een voorpost van hoop en solidariteit geworden, maar ook een symbool van de tegenstellingen en tragedies van de emigratie, zoals de enorme begraafplaats van de Middellandse Zee waar veel te veel doden liggen.”
Twee zelfmoordaanslagen werden verijdeld tijdens een reis naar Irak
Ook maakt de 88-jarige Franciscus onbekende zaken openbaar. Zo werden tijdens zijn reis naar Irak in 2021 twee zelfmoordaanslagen verijdeld. Ook vertelt hij heel persoonlijk over zichzelf: “Een probleem dat ik altijd heb, is mijn ongeduld. Als ik struikelde, kwam dat vaak omdat ik geen geduld had. Omdat ik niet kon wachten terwijl sommige processen tijd nodig hebben, zodat deze zich normaal ontwikkelen en de vruchten rijpen.”
Paus noemt autobiografie ‘Hoop’
De Paus noemde zijn autobiografie ‘Hoop’, wat waarschijnlijk de belangrijkste boodschap is die hij met zijn teksten wil overbrengen. Hoop is het meest goddelijke dat er in het menselijk hart bestaat, legt Franciscus uit.
Het boek HOOP is nu uit en als papieren of E-book te kopen op rekening, klik hiervoor op onderstaande boekcover: