Paus reist naar Thailand en Japan

Leestijd: 2 minuten -Vaticaanstad- (KNA) Paus Franciscus start vandaag zijn 1-week durende reis naar Thailand en Japan. Centraal tijdens deze reis is de dialoog met Aziatische religies en de vrede. Samen met de Japanners wil hij daarom bidden, “dat de alles vernietigende kracht van kernwapens nooit weer zal plaatsvinden in de geschiedenis van de mensheid”, aldus de Paus in een videoboodschap.

Katholieken vormen in beide landen een minderheid van minder dan een procent. In Bangkok treft de Paus het hoofd van de Boeddhistische Monniken Ariyavongsagatanana IX  en Koning Maha Vajiralongkorn. Voorts staan ontmoetingen met vertegenwoordigers van andere Kerken en religies op het program. In het nationale stadion van Bangkok viert de Paus een Heilige Mis. Een andere Mis is met jonge katholieken in de Kathedraal gepland.

Tijdens zijn vier dagen durende bezoek aan Japan zal Franciscus een oproep tegen atoomwapens doen. Aansluitend neemt hij in Hiroshima aan een interreligieuze ontmoeting voor de vrede deel. In Tokio zal de Heilige Vader door Keizer Naruhito ontvangen worden. Ook wil de Paus graag een ontmoeting met Iwao Hakamada, deze man gold als de langst zittende gevangene in een dodencel wereldwijd. De intussen 83-jarige wachtte 46 jaar op zijn executie, totdat hij in 2014 na een DNA-test als onschuldige vrijgelaten werd.

In zijn videoboodschap voor Japan sprak de Paus zijn hoop uit, dat zijn bezoek het wederzijds respect mag dienen. Een “cultuur van de dialoog” tussen de verschillende geloven kan een bijdrage zijn, verschillen te overwinnen, respect voor de menselijke waardigheid te kweken en een positieve ontwikkeling van alle volken te bevorderen, zo de Heilige Vader.

In zijn boodschap aan Thailand deelde de Paus mee, dat hij “de vriendschapsbanden wil versterken, die ons met de vele Boeddhistische Broeders en Zusters verbindt”. De Paus wees op de positie van de Katholieke minderheid in het land en prees het Zuid-Oost-Aziatische land met zijn vele etniciteiten en tradities als globaal voorbeeld voor een vreedzame co-existentie.

 

Geef een reactie op dit artikel