Paus remt protestantisering RK-kerk

Leestijd: 2 minuten

Paus: “Wij hebben geen tweede Protestantse kerk nodig”

Donderdag 16 juni 2022 -10:32 – Bron: ADN/KNA/VN- Beeld: publiek domein
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft zich kritisch en ironisch uitgesproken over enkele ideeën van de ‘Synodale Weg’ in Duitsland. De Paus deelde de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, Bätzing, mee dat er geen twee Protestantse kerken nodig zijn.

In een gisteren gepubliceerd interview herhaalde de Paus lachend een zin die hij had gezegd tegen Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie: “Er is een heel goede Evangelische (Protestantse) kerk in Duitsland. Zij hebben er geen twee nodig.”

De Paus noemde het “problematisch wanneer de Synodale Weg keuzes maakt die afkomstig zijn van de intellectuele, theologische elite en zeer sterk wordt beïnvloed door externe maatschappelijke en eigentijdse druk”. Zonder concrete voorbeelden te noemen, verwees de Pontifex naar enkele bisdommen waarin langzaam de Synodale Weg met de gelovigen, meer-en-meer de wil van het volk kiest in plaats van de regels van de Moederkerk.

In een gesprek met hoofdredacteuren van kerkelijke tijdschriften en platforms uit tien landen benadrukte Paus Franciscus nogmaals dat de brief van de Paus “Aan het pelgrimsvolk van God in Duitsland” van juni 2019 zijn eigen gedachten over de Synodale Weg bevat.

“Ik heb het zelf geschreven en het kostte mij een maand om het te schrijven. Ik wilde de Curie er niet bij betrekken. Ik heb het helemaal zelf gedaan. Het origineel is in het Spaans, de Duitse versie is een vertaling. Daar schreef ik wat ik denk.”

Kardinaal Anders Arborelius

In het interview verwees de Paus, in een andere context, naar de Zweedse kardinaal Anders Arborelius als een “voorbeeld van oriëntatie”. De bisschop van Stockholm is “voor niets en niemand bang. Hij praat met iedereen en verzet zich tegen niemand. Hij streeft altijd naar het positieve. Ik geloof dat iemand zoals hij de weg kan wijzen.”

Arborelius is een van de medeondertekenaars van een kritische open brief aan de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie over de ‘Duitse Synodale Weg’ van 10 maart van dit jaar.

De term ‘Synodale weg’ verwijst naar het Griekse woord synode. Het betekent letterlijk ‘samen onderweg”; in kerkelijk gebruik betekent synode een vergadering van bisschoppen of van geestelijken en leken.

Misbruik

In hun hervormingsdialoog ‘Der Synodale Weg’ willen de Duitse Rooms-Katholieke bisschoppen en het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK) de toekomst van het kerkelijk leven in Duitsland bespreken en waar nodig hervormen. Een van de doelen is het terugwinnen van het vertrouwen dat verloren is gegaan na tal van misbruikschandalen, welke sinds 2010 openbaar werden.