[responsivevoice_button voice=”Dutch Female” buttontext=”Lees voor”]
-Singapore- Singapore is een van de rijkste landen ter wereld. Maar niet alle inwoners delen in de rijkdom. Dit geldt vooral voor de talrijke gastarbeiders. De Paus herinnerde eraan in zijn eerste toespraak in Singapore. Paus Franciscus heeft opgeroepen tot meer aandacht voor de meest kwetsbaren en ouderen in de samenleving in Singapore.
Er wonen ongeveer 1,5 miljoen arbeidsmigranten in het land met 5,6 miljoen inwoners. Bijna de helft van hen valt in de lagere inkomensklassen; mensen uit India, Myanmar of Bangladesh werken als huishoudelijke hulp of op bouwplaatsen.
Sociale rechtvaardigheid voor alle inwoners
Franciscus riep Singapore op om zijn inspanningen voor sociale rechtvaardigheid en het algemeen welzijn voort te zetten, totdat alle inwoners er volledig bij betrokken zijn.
“In deze context zou ik willen wijzen op het gevaar dat een bepaald pragmatisme en een zekere overwaardering van prestaties met zich meebrengen, namelijk het onbedoelde gevolg van het legitimeren van de uitsluiting van degenen die nauwelijks deelnemen aan de verwezenlijkingen van de vooruitgang”, waarschuwde de paus. .
Vergeet menselijke relaties niet
Tegelijkertijd prees hij het hoge ontwikkelingsniveau van de stadstaat, die sinds 1965 onafhankelijk is. Het ‘woud van moderne wolkenkrabbers’ is een voorbeeld van het menselijk vernuft, de dynamiek van de Singaporese samenleving en het inzicht van de ondernemersgeest die ‘hier vruchtbare grond heeft gevonden om zich te uiten’.
Niettemin mag, ondanks alle hoogontwikkelde technologieën en de snelle ontwikkelingen in het gebruik van kunstmatige intelligentie, niet worden vergeten ‘dat het essentieel is om echte en concrete menselijke relaties te onderhouden’.
In het harmonieuze ‘mozaïek van etniciteiten, culturen en religies’ prees Franciscus de constructieve dialoog in Singapore die extremisme en onverdraagzaamheid voorkomt. Wederzijds respect, samenwerking en dialoog zijn cruciale voorwaarden voor het succes en de stabiliteit van het land, zei de paus.
Betrokkenheid die verder gaat dan nationale belangen
De Pontifex herinnerde zich ook de rol van Singapore in de internationale gemeenschap, die wordt bedreigd door conflicten en bloedige oorlogen. “Ik moedig u aan om toegewijd te blijven aan de eenheid en broederschap van de mensheid, aan het algemeen welzijn van alle volkeren en naties, dat verder gaat dan de nationale belangen.”
Singapore is de laatste stop op de bijna twee weken durende Azië-Pacific-reis van de Paus. In de middag (lokale tijd) zal hij daar een ‘stadionmis’ vieren en vrijdag zal hij terugkeren naar Rome.