“Soms kun je beter op tijd op je tong bijten.”
Realiteit
“Maar helaas was en is er misbruik in de kerk en deze realiteit mag niet verborgen blijven. Schaam je niet om het aan de kaak te stellen”, moedigt Paus Franciscus de aanwezigen aan. In geen enkel geval lost de overplaatsing van een dader het probleem op, zelfs niet van het ene continent naar het andere. De zieke zondaar moet geholpen worden, maar bovenal moeten anderen tegen hem worden beschermd.
Voor Franciscus zou een oprechte en zuivere broederschap in religieuze gemeenschappen vrij en divers moeten zijn: “zoals in een orkest met veel instrumenten, waarin de vaardigheid van de solisten niet belangrijk is, maar het vermogen van elk individu om naar iedereen te luisteren om zo de best mogelijke harmonie te verkrijgen”, aldus de Paus.
Alsjeblieft, hou op met geklets!
Het gemeenschapsleven vereist zowel bekering als de bereidheid tot zelfkritiek. Het vereist waakzaamheid tegen starheid of een te grote tolerantie. Maar ook nederigheid en eenvoud van hart, zegt de Paus. “Uiteindelijk komt echte vreugde voort uit zulks een gemeenschap. “Een waar genot, niet-formeel, geen kunstmatig gelach”; de vreugde van het samenzijn met alle beperkingen en zonden.”
Een van de dingen die de oprechte vreugde van gemeenschap vernietigt, is roddel. “Alsjeblieft, hou op met geklets! Als je iets tegen iemand hebt, zeg het dan recht in hun gezicht. Of vertel het aan degenen die kunnen bemiddelen – maar ga niet roddelen,” waarschuwt Franciscus. “Soms kun je beter op tijd op je tong bijten.”