-Vaticaanstad- In zijn boodschap voor de Werelddag van de Vrede heeft Paus Franciscus de urgentie van de ontwapening benadrukt. De Paus stelt voor de uitgaven aan wapens te verminderen om de strijd tegen honger en klimaatverandering te financieren en pleit voor een gedragsverandering in de richting van rechtvaardigheid en solidariteit. In het kader van Jubileumjaar 2025 dringt hij er ook bij de internationale gemeenschap op aan om buitenlandse schulden kwijt te schelden en respect voor de waardigheid van het menselijk leven te bevorderen.
In de boodschap van de Heilige Vader moet ontwapening een centraal onderwerp voor de opbouw van een rechtvaardiger en vreedzamere toekomst worden. Volgens de paus is ontwapening essentieel om de ketens van onrechtvaardigheid en de dynamiek die conflicten en ongelijkheid in stand houdt te doorbreken.
Franciscus stelt voor dat een percentage van de middelen die aan de militaire industrie worden besteed, wordt toegewezen aan een mondiaal fonds om de honger uit te bannen, duurzame ontwikkeling te bevorderen en de klimaatverandering in de armste landen te bestrijden. Dit gebaar, zo verzekert hij, zou de hopeloosheid van de jongere generaties verlichten en voorkomen dat ze verstrikt raken in cycli van geweld of desillusie over de toekomst.
De Paus herhaalt ook zijn oproep tot afschaffing van de doodstraf in de ganse wereld, een maatregel die hij essentieel acht om de onschendbaarheid van het menselijk leven te verdedigen en een cultuur van vergeving te bevorderen.
Gerechtigheid, solidariteit en structurele transformatie
De boodschap benadrukt dat ontwapening gepaard moet gaan met culturele en structurele veranderingen, gebaseerd op rechtvaardigheid en solidariteit. Franciscus hekelt de economische ongelijkheid en de schuldencrisis als hedendaagse vormen van uitbuiting en roept op tot kwijtschelding van de internationale schulden van de armste landen: “Ik denk aan een opmerkelijke vermindering, zo niet een totale kwijtschelding, van de internationale schulden.” die zwaar drukt op het lot van veel naties.
“Wanneer liefde en waarheid elkaar ontmoeten, zullen gerechtigheid en vrede elkaar omarmen”
Paus Franciscus benadrukt ook het belang van het erkennen van de ecologische schuld die rijke landen aan ontwikkelingslanden verschuldigd zijn. In zijn woorden: “ecologische schulden en externe schulden zijn twee kanten van dezelfde medaille van deze logica van uitbuiting.” Daarom dringt hij er bij de internationale gemeenschap op aan om concrete maatregelen te nemen om deze ongelijkheid in evenwicht te brengen en stappen te zetten in de richting van meer mondiale rechtvaardigheid.
Bovendien pleit de Paus voor de creatie van een nieuwe mondiale financiële architectuur, gebaseerd op solidariteit tussen volkeren, om te voorkomen dat kortetermijnoplossingen structurele problemen in stand houden.
Een ontwapening van het hart
Paus Franciscus nodigt ook uit tot een persoonlijke verandering, die hij ontwapening van het hart noemt. Dit proces houdt in dat wij afstand doen van zelfzuchtige houdingen. Voor Franciscus moet de ontwapening van het hart worden weerspiegeld in eenvoudige, alledaagse gebaren, zoals een glimlach of een gebaar van vriendschap, die vooruitgang mogelijk maken naar een meer broederlijke samenleving. Tegelijkertijd herhaalt het dat deze persoonlijke acties moeten worden aangevuld met grotere politieke en sociale verplichtingen.
Een oproep tot actie
De Paus besluit zijn boodschap door iedereen uit te nodigen, van wereldleiders tot mensen van goede wil, om zich in te zetten voor deze weg naar vrede. Hij benadrukt dat ware vrede niet het resultaat is van politieke onderhandelingen, maar een geschenk van God dat ontstaat in een ongewapend hart.
Met deze boodschap doet Franciscus een dringende oproep om 2025 een jaar van transformatie te laten worden, waarin de kreten van de armsten worden gehoord, schulden worden kwijtgescholden, ongelijkheden worden verminderd en wij ons samen inzetten voor een toekomst van hoop. “Wanneer liefde en waarheid elkaar ontmoeten, zullen gerechtigheid en vrede elkaar omarmen”, besluit hij.