-Vaticaanstad- Hoewel de exacte in- en uitgaven niet bekend zijn, lijkt het Vaticaan al jaren met slinkende financiën te kampen. Deze week heeft de Paus het College van Kardinalen nogmaals op het hart gedrukt de ‘hand op de knip’ te houden en de broekriem aan te halen.
In een vrijdag gepubliceerde brief aan het College van Kardinalen schrijft de Paus dat erkend wordt ‘dat de economische middelen die nodig zijn om de missie van de kerk te vervullen beperkt zijn en dat er serieus moet worden gekeken naar elke uitgave.
Daarom zijn “verdere inspanningen van iedereen nodig om ervoor te zorgen dat een nultekort niet alleen een theoretisch ideaal wordt, maar een feitelijk haalbaar doel.” Om de kosten te drukken roept de Paus de kardinalen op om het goede voorbeeld te geven. Je moet je beperken tot de essentie, onnodige dingen vermijden en duidelijke prioriteiten stellen.
Compenseer het tekort in solidariteit
Daarom zouden afdelingen die een overschot boeken, moeten helpen het algehele tekort van de Heilige Stoel te compenseren. Alleen als er zo’n vrijgevigheid van binnenuit is, kan men ook naar buiten gaan en om donaties vragen.
Franciscus herinnerde er nadrukkelijk aan dat de kardinalen die in Rome bijeen waren, vlak voor het conclaaf in maart 2013, opriepen tot economische hervormingen. Hij wil dit nu opnieuw op een bijzondere manier aanpakken, aldus de Paus. De afgelopen jaren hebben laten zien hoeveel vooruitziende blik de kardinalen hadden, toen zij opriepen tot ingrijpende hervorming van de Curie, het bestuursorgaan van de Heilige Stoel.
Ten slotte schrijft de paus: “Ik vraag u deze boodschap met moed en dienstbaarheid te aanvaarden en de hervormingen die zijn begonnen met overtuiging, loyaliteit en vrijgevigheid te steunen.”
Kardinalen en tekorten
Het College van Kardinalen bestaat momenteel uit 236 kardinalen; Van hen zijn er 123 jonger dan 80 jaar en dus stemgerechtigd tijdens een conclaaf. Vóór de verkiezing van een nieuwe Paus komt het hele college bijeen voor een aantal dagen van overleg over de staat van de kerk en het Vaticaan.
Volgens berichten in de media had de Heilige Stoel vorig jaar een begrotingstekort van ruim 80 miljoen euro. Met ruim 2.000 medewerkers in Vaticaanstad en de Romeinse Curie zijn de personeelskosten veruit de belangrijkste kostenpost.
Donaties van over de hele wereld en inkomsten uit investeringen, verhuur, entreegelden van bijvoorbeeld Vaticaanse musea en winsten van de Vaticaanse Bank. Maar al die inkomsten zijn al enkele jaren niet meer voldoende om de uitgaven te compenseren – niet in de laatste plaats vanwege de coronapandemie. Alleen al in 2023 groeide het tekort met 5 miljoen euro. Kortom, schraalhans is de komende jaren keukenmeester in het Vaticaan.