Paus: “Traditionalisten in kerk zijn grote hindernis voor hervormingen”

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 14 juni 2022 -13:22 – Bron: VN/KNA/ORF – Beeld: Peter Geymayer
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft de traditionalistische kringen in de kerk bekritiseerd en ziet hen als een obstakel voor vernieuwing. Er zijn groepen die de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie eenvoudig weg niet accepteren. Tegelijkertijd prees hij de kerken in Europa.

“Wij moeten onze manier van kijken naar en evalueren van de werkelijkheid van alledag vernieuwen”, zei de 85-jarige Pontifex gisteren. “Er is een overweldigend aantal groeperingen – vooral in de VS – die de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) nooit hebben aanvaard. En het is heel moeilijk spirituele vernieuwing te zien vanuit zeer verouderde denk- en leefpatronen”.

Vaticanum II

Met Vaticanum II begon een vernieuwing van de structuur en de liturgie van de Rooms-Katholieke kerk, evenals de opening voor dialoog met andere denominaties en religies. Bepaalde groeperingen zijn fel gekant tegen deze hervormingen.

Paus Franciscus prijst daarentegen de Europese Rooms-Katholieke kerk. Daarin ziet hij “meer vernieuwing in dingen die spontaan ontstaan: bewegingen, groeperingen, nieuwe bisschoppen die zich herinneren dat er een concilie achter hen staat”.

Paus toch optimistisch

Tegelijkertijd is de Paus optimistisch dat Vaticanum II nog steeds zal worden aanvaard: “Het is ook een feit dat het een eeuw duurt voordat een concilie echt ‘wortel schiet’. Wij hebben dus nog veertig jaar om het waar te maken.”

Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) was de laatste besluitvormende vergadering van alle bisschoppen van de Katholieke wereldkerk. Zo’n 2.800 concilievaders debatteerden in de Sint-Pietersbasiliek hoe de kerk haar boodschap kan verkondigen onder de omstandigheden van de moderne wereld en ideologisch pluralisme. Verdere onderwerpen waren een hervorming van de liturgie en priesteropleiding, de eenheid van de Christenen en de verzoening van kerk en Jodendom.