Paus vraagt om ethisch gebruik te maken van kunstmatige intelligentie

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 24 januari 2025 – 06:25 uur – Bron: Redactie Kerk/WSEF/VN – Beeld: MB

-Vaticaanstad- In het kader van het World Economic Forum 2025 stuurde Paus Franciscus, onder het motto ‘Samenwerking in het intelligente tijdperk’, een boodschap waarin hij nadenkt over de uitdagingen en kansen die de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) met zich meebrengt.

De Paus onderstreept het belang van deze technologische vooruitgang en benadrukt dat AI, als product van menselijke intelligentie, moet worden gebruikt om rechtvaardigheid, broederschap en een menselijker sociale orde te bevorderen.

De Heilige Vader herinnert eraan dat intelligentie volgens de christelijke traditie een gave is die een essentieel onderdeel is van de persoon die ‘naar het beeld van God’ is geschapen. Onder verwijzing naar de Catechismus van de rooms-katholieke kerk merkt hij op dat wetenschappelijke en technologische vooruitgang, inclusief de ontwikkeling van AI, moet worden opgevat als een vorm van samenwerking met God bij de perfectie van de zichtbare schepping.

Risico’s

Paus Franciscus waarschuwt echter voor de risico’s die verbonden zijn aan het ongepaste gebruik van kunstmatige intelligentie. Onder de aan de orde gestelde kwesties noemt hij de impact van AI op de groeiende waarheidscrisis in de publieke sfeer, het vermogen ervan tot autonoom leren en de ethische implicaties die voortvloeien uit het gebruik ervan. “AI moet een middel zijn om de menselijke persoon te helpen zijn roeping in vrijheid en verantwoordelijkheid te vervullen”, zegt hij, waarbij hij benadrukt dat deze technologie geen echte intelligentie bezit, maar eerder een manifestatie is van menselijke creativiteit.

De Paus bekritiseert ook het technocratische paradigma dat technologische en economische efficiëntie prioriteit geeft boven menselijke waardigheid. “Technologische vooruitgang die niet de levens van iedereen verbetert, maar juist de ongelijkheid en conflicten verergert, kan niet als authentieke vooruitgang worden beschouwd”, stelt hij. In die zin benadrukt hij dat AI moet worden geïntegreerd in een visie die de alomvattende menselijke ontwikkeling bevordert en sociale rechtvaardigheid en zorg voor het gemeenschappelijke huis bevordert.

Ten slotte dringt de Paus er bij regeringen, bedrijven en het maatschappelijk middenveld op aan om AI-toepassingen zorgvuldig te evalueren en ervoor te zorgen dat ze de menselijke waardigheid respecteren en het algemeen belang ten goede komen. Hij benadrukt ook de noodzaak van een raamwerk voor ‘relationele intelligentie’, waarin gedeelde verantwoordelijkheid en alomvattend welzijn worden aangemoedigd.

Hij sloot zijn boodschap af met een gebed voor het succes van de beraadslagingen van het Forum, waarbij hij goddelijke zegen afriep voor de deelnemers en hun werk.