-Vaticaanstad- Paus Franciscus herdacht gisteren de Wereldwaterdag en vroeg dat het geld dat voor militaire uitgaven wordt gebruikt, voortaan zal worden gebruikt om (drink)watervoorraden voor de hele mensheid te garanderen.
“Tegenwoordig worden enorme financiële middelen en innovatieve technologieën gebruikt voor de wapenhandel. Geld dat ook gebruikt zou kunnen worden om van water een bron van leven en vooruitgang voor iedereen te maken”, schrijft hij op zijn sociale netwerkaccount X (voorheen Twitter). “Het is nog nooit zo urgent geweest om te investeren in dialoog en vrede”, voegt hij eraan toe.
In oktober 2023 sprak de Paus over ‘onomkeerbare’ schade, althans voor honderden jaren, veroorzaakt door de klimaatcrisis, waarbij hij wees op ‘de stijging van de mondiale oceaantemperaturen, verzuring en de vermindering van zuurstof.
In maart 2020 lanceerde de Heilige Stoel het document Aqua, fons vitae (Water, bron van leven), waarmee parochies over de hele wereld werden uitgedaagd het gebruik van plastic flessen achterwege te laten en te investeren in milieuvriendelijke systemen.
“In alle parochies, kloosters, scholen, eetzalen en gezondheidscentra moet de kerk de toegang tot drinkwater en sanitaire voorzieningen garanderen met systemen die het milieu respecteren, efficiënt zijn en compatibel zijn met de specifieke behoeften van gebruikers”, aldus de Heilige Vader.
De encycliek Laudato si ‘ (2015) wijdt een specifiek punt aan de ‘kwestie van water’, waarin de Paus eraan herinnert dat het tekort van water voor iedereen vooral voorkomt in Afrika, waar grote delen van de bevolking geen toegang hebben tot drinkwater.
“Een bijzonder ernstig probleem is de kwaliteit van het water dat beschikbaar is voor de armen, dat eist dagelijks vele levens”, waarschuwt Franciscus.
De encycliek verwoordde het verzet van de kerk tegen de ‘neiging om het waterbeheer te privatiseren’, alsof het een ‘artikel zou zijn dat onderworpen is aan de wetten van de markt’.
“In werkelijkheid is toegang tot drinkwater een essentieel, fundamenteel en universeel mensenrecht, omdat het het voortbestaan van mensen bepaalt en daarom een voorwaarde is voor de uitoefening van andere mensenrechten”, aldus de Paus.