Kleine revolutie in Vaticaan, na Duitse huwelijkinzegening via een omweg
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Donderdag 22 oktober 2020 00:05 (Bron: ARD/VN/KNA)[/su_heading]
-Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft gepleit voor een geregistreerd partnerschap voor homo-koppels.
In niet mis te verstane woorden liet de Paus zich over dit ‘hete hangijzer’ in de kerk uit. De uitspraak van de Paus komt uit de film-documentaire ‘Francesco’ die vandaag in première gaat op het filmfestival van Rome.
“Homoseksuele stellen hebben het recht om een gezin te vormen. Zij zijn Gods kinderen en hebben recht op een familie. Niemand zou uit een familie gezet mogen worden of een ongelukkig leven mogen leiden,” zei de Pontifex in de documentaire Francesco van regisseur Jevgeni Afinejevski. “Wij moeten het geregistreerd partnerschap invoeren. Zo zijn hun rechten beschermd. ”Homo’s hebben recht op gezinsvorming, zegt de Paus en “Wij moeten hun recht wettelijk regelen” . Het homo-huwelijk blijft echter onbespreekbaar.
Homo-organisaties wereldwijd spreken van een kleine ‘revolutie’ in de Rooms-Katholieke kerk. In Polen was de vreugde het grootst, omdat de kerk daar zelfs het gesprek met homo’s niet wenst aan te gaan.
“Wie ben ik om over hen te oordelen”
Een aantal jaren geleden werd de Paus, kort na zijn uitverkiezing gevraagd naar het standpunt van hem inzake homofilie. Hierop gaf hij het onverwachte antwoord “Wie ben ik om over hen te oordelen” Deze uitspraak gaf aanleiding tot vele speculaties. Daarna bleef het rustig, maar de geest was uit de fles.
Anderhalve week geleden nam de Duitse Rooms Katholieke kerk, nota bene in het conservatieve Beieren, een opmerkelijke stap. De Duitse volks- en schlagerzanger Patrick Lindner wilde na tien jaar samenleven met zijn vriend gaan trouwen. Niet alleen op het gemeentehuis, maar beide Katholieke mannen wilden dat óók in de kerk.
De Priester van de St. Maximiliankerk, Pastoor Schiessler te Munchen, kwam na overleg met Kardinaal Marx, uit op een wel heel creatieve oplossing: niet de beide mannen werden gezegend, maar hun ringen, een zegening van een homopaar via een omweg dus, in de kerk tijdens een woord- en communieviering, en zo geschiedde. Een reactie van het Vaticaan bleef uit. Deze viering leidde bij conservatieve Katholieken in Duitsland tot verontwaardigde en soms woedende reacties. Men eiste opheldering van de verantwoordelijk Bisschop. Of die nog tot enigerlei actie tegen de Priester over zal gaan, is na de uitspraak van de Paus nu twijfelachtig. Zie onderstaande Duitse video>