-Vaticaanstad- Verkiezingen in veel EU-lidstaten. De trend gaat naar rechtsradicaal en dat geeft echte democraten reden tot zorg, óók Paus Franciscus.
De droomomgeving van de stad Triëst maakt het gemakkelijk om te vergeten dat de stad voor veel migranten vooral één ding is: het eindpunt van de Balkanroute. De Paus ging het onderwerp vandaag tijdens zijn bezoek niet uit de weg.
In Triëst deed Paus Franciscus een oproep voor een menselijker Europa: “Vanuit deze stad Triëst, met het oog op Europa, een kruispunt van volkeren en culturen, een grensgebied, voeden wij de droom van een nieuwe beschaving gebaseerd op vrede, democratie en broederschap’, zei hij zondagmorgen tijdens een Mis in de haven van de Noord-Italiaanse stad aan de grens met Slovenië.
Betrokkenheid bij migranten
Christenen zouden geschokt moeten zijn “door het kwaad dat zich verspreidt, het leven dat wordt vernederd, de problemen alom, het lijden van migranten”, waarschuwde Franciscus voor 8.500 bezoekers aan de Mis. “Waarom blijven wij onverschillig tegenover de onrechtvaardigheden van de wereld? Waarom nemen wij de situatie van de gevangenen niet ter harte, die ook klinkt als een kreet van pijn uit deze stad Triëst?”, aldus de Heilige Vader.
Hij moedigde de plaatselijke parochie aan om door te gaan met het “verspreiden van het evangelie van de hoop, vooral onder degenen die via de Balkanroute komen” en onder iedereen die bemoediging en troost nodig heeft. “Door te herontdekken dat de Vader ons liefheeft, kunnen wij allemaal als broeders en zusters leven”, zei de Paus. Onverschilligheid is een kankergezwel zei de Paus, daarmee ook verwijzend naar het stemgedrag in vele EU-staten met successen voor anti-democratische bewegingen.
Tegen traagheid, consumentisme en egoïsme
Gezien de vele sociale en politieke problemen moet de kerk de vinger op de wonden van de samenleving leggen, vervolgde Franciscus. Ons geloof kan helpen om middelmatigheid en traagheid, consumentisme en egoïsme te overwinnen.
De Paus verzette zich resoluut tegen een religiositeit die zich niet bekommert om de behoeften van het volk. ‘God verbergt zich in de donkerste hoeken en krochten van de samenleving in onze steden. Zijn aanwezigheid komt precies tot uiting in de gezichten die uitgehold zijn door het lijden en waarin de vernedering lijkt te zegevieren’, zei Franciscus. Bijna 100 bisschoppen en 260 priesters vierden de Mis op de havenpromenade. Servisch-orthodoxe, Grieks-orthodoxe en protestantse geestelijken waren ook aanwezig.
De reden voor het bezoek van Paus Franciscus was de 50e Sociale Week van de Katholieken in Italië. Woensdag opende president Sergio Mattarella het evenement met ongeveer 1.200 deelnemers. Franciscus gaf zondagochtend de slotlezing. Vervolgens ontmoette hij vertegenwoordigers van de wetenschap en de zestien denominaties en religies in Triëst, evenals migranten, mensen met een handicap en sociaal achtergestelden.
Franciscus is de tweede Paus na Johannes Paulus II (1978-2005) die de bijeenkomsten sinds 1907 bijwoont. In het voorjaar ruimde het stadsbestuur de beruchte ‘silo’s’ op waarin migranten tussen afval en ratten leefden, veelal in onmenselijke omstandigheden.