-Washington- In een interview met het ABC radio heeft de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten, Nancy Pelosi, gezegd dat zij trouw doorgaat met het ontvangen van de H. Communie ondanks het verbod dat is opgelegd door de aartsbisschop van San Francisco, Salvatore Cordileone, vanwege haar pro-abortus standpunt.
Pelosi bevestigde dat de beslissing van de aartsbisschop geen invloed heeft haar trouwe wekelijks kerkbezoek en deelname aan de uitreiking van de H. Communie. “Dat ik de H. Communie toch uitgereikt krijg is zijn (de bisschop red.) probleem en het niet het mijne,” verklaarde zij. Pelosi zegt dat de essentie van haar geloof ligt in haar persoonlijke relatie met Christus en niet de bisschop.
Bisschop Cordileone maakte zijn beslissing eertijds via een brief publiekelijk. Hij betoogde dat de pro- abortusacties van Pelosi een “publiek schandaal” vertegenwoordigen door beleid te bevorderen dat in strijd is met de katholieke leer. Volgens de aartsbisschop is zijn maatregel bedoeld om Pelosi uit te nodigen tot een ‘bekering van het hart’ welke haar in staat zal stellen zich aan te sluiten bij de leerstellingen van de kerk over de waardigheid van het menselijk leven.
De Chinese kwestie
Tijdens hetzelfde interview uitte Pelosi óók dat zij het niet eens was met de recente overeenkomst tussen het Vaticaan en de Chinese regering, die het de communistische autoriteiten mogelijk maakt invloed uit te oefenen op de benoeming van bisschoppen in China. “Daar ben ik helemaal niet blij mee en ik weet niet wat zij hebben bereikt”, zei Pelosi. “Kent u successen?”
Pelosi uitte haar bezorgdheid over de Chinese katholieken die al tientallen jaren worden vervolgd. ‘Wij hebben jarenlang het lijden van katholieken in China gezien’, zegt zij. “Ik begrijp niet waarom de Chinese regering inspraak zou moeten hebben in de benoeming van bisschoppen. Ik heb met een aantal mensen gesproken en zij zeggen: “Nou, wij moeten ons maar aanpassen aan de tijd. Dat begrijp ik niet.”
Pelosi gaf ook aan dat haar standpunt dichter bij dat van de gepensioneerde kardinaal Joseph Zen uit Hong Kong ligt, die zich kritisch uitte over de overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Chinese regering. “Met al het respect van de wereld voor Zijne Heiligheid, Paus Franciscus, maar mijn standpunt ligt dichter bij dat van kardinaal Zen”. Pelosi herinnert er aan dat Zen de overeenkomst omschreef als “verraad dat de gelovigen ‘in het hol van de wolven plaatst’.”
Pelosi deelde ook mee dat zij haar zorgen rechtstreeks aan de apostolische nuntius in de Verenigde Staten heeft voorgelegd.