-Washington- De wereldwijde emigratie is gegroeid tot ruim 280 miljoen mensen, 3,6% van de wereldbevolking. Uit een analyse van het Amerikaanse Pew Research Center, blijkt dat christenen in 2020 47% van de emigranten vertegenwoordigden, gevolgd door moslims (29%) en mensen zonder religie (13%), dat meldt nieuwszender 1010WINS op basis van het laatste PEW-rapport.
Christenen vormden in 2020, het laatste jaar waarvoor mondiale cijfers beschikbaar zijn, ongeveer 47% van alle mensen die buiten hun thuisland woonden, tendens stijgend. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Pew Research Center, gebaseerd op gegevens van de Verenigde Naties en uit 270 volkstellingen en enquêtes. Moslims vertegenwoordigden 29% van alle migranten, gevolgd door hindoes (5%), boeddhisten (4%) en joden (1%). Mensen die zeggen dat zij geen religie aanhangen of die zich identificeren als atheïsten of agnostici, vertegenwoordigden 13% van alle mensen die hun geboorteland hebben verlaten en nu ergens anders wonen.
Stabiel
De religieuze samenstelling van alle internationale migranten is sinds 1990 relatief stabiel gebleven.
Uit de analyse blijkt:
- Mexico is het meest voorkomende land van herkomst voor christelijke emigranten, en de Verenigde Staten is hun meest voorkomende bestemming.
- Moslims vertegenwoordigen een iets groter deel van de emigranten (29%) dan van de wereldbevolking (25%). Syrië is het meest voorkomende land van herkomst voor moslimmigranten, en zij verhuizen vaak naar plaatsen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zoals Saoedi-Arabië.
- China is het meest voorkomende land van herkomst voor religieus niet-aangesloten migranten, en de Verenigde Staten zijn hun meest voorkomende bestemming.
- Hindoes zijn duidelijk ondervertegenwoordigd onder de internationale migranten (5%) vergeleken met hun aandeel in de wereldbevolking (15%). India is zowel het meest voorkomende land van herkomst als de belangrijkste bestemming voor hindoe-emigranten.
- Boeddhisten vertegenwoordigen 4% van de wereldbevolking en 4% van de internationale emigranten. Birma (ook wel Myanmar genoemd) is het meest voorkomende herkomstland voor boeddhistische migranten, terwijl Thailand hun meest voorkomende bestemming is.
- Joden vormen een veel groter deel van de emigranten (1%) dan van de wereldbevolking (0,2%). Israël is het meest voorkomende land van herkomst onder Joodse emigranten en tevens hun belangrijkste bestemming.
Hoe religie verband houdt met migratie
Mensen verhuizen om vele redenen internationaal, zoals het vinden van werk, het volgen van een opleiding of het herenigen met familie. Religie en emigratie zijn echter vaak nauw met elkaar verbonden.
Veel emigranten zijn verhuisd om aan religieuze vervolging te ontsnappen of om te leven tussen mensen die hun religieuze overtuigingen delen. Meestal nemen migranten hun religie mee, wat bijdraagt aan geleidelijke veranderingen in de religieuze samenstelling van hun nieuwe thuisland. In sommige gevallen verlaten migranten echter de religie waarmee zij zijn opgegroeid en adopteren ze de meerderheidsreligie van hun nieuwe gastland, een andere religie of zien helemaal af van een religie.
Hoewel de migratiepatronen van religieuze groepen verschillen, hebben de groepen in deze analyse ook veel gemeen. Emigranten gaan bijvoorbeeld vaak naar landen waar hun religieuze identiteit al heerst: Opmerkelijk is dat veel moslims naar Saoedi-Arabië zijn verhuisd, terwijl de regering daar de rol van de islam terugdringt, o.a. door afschaffing van de religieuze politie en het toelaten van christelijke kerken, terwijl joden naar Israël zijn getrokken. Christenen en emigranten zonder religieuze overtuiging hebben dezelfde drie hoofdbestemmingen: de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland.
Ongeacht hun religie verhuizen migranten vaak van relatief arme of gevaarlijke plaatsen naar landen waar zij denken welvaart en veiligheid te vinden.
De studie maakt deel uit van het Pew-Templeton Global Religious Futures-project, dat tot doel heeft de mondiale religieuze veranderingen en de impact ervan op samenlevingen te begrijpen.