Pieter Omtzigt: “Waar blijft die nieuwe bestuurscultuur?

Leestijd: 2 minuten
[su_heading size=”11″ margin=”30″]Woensdag 13 april 2022 06:02 – Bron: Redactie binnenland/audio – Beeld: Prive[/su_heading]
 -‘s Gravenhage- Er moet een nieuwe bestuurscultuur komen. Daarover hadden voor de verkiezingen de politieke partijen de mond vol van. Maar het adagium in het Haagse lijkt: ‘zij dronken een glas, deden een plas en alles blijft zoals het was’. Dat concludeert ook zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt nadat een motie van hem en Caroline van der Plas (BBB) werd verworpen. En dat neemt hij niet alleen het kabinet kwalijk.

Deloitte-onderzoek

Caroline van der Plas en Omtzigt vinden het op zijn zachtst gezegd vreemd dat de regering de opdrachtgever is van het inmiddels beruchte Deloitte-onderzoek. Daarbij wordt de veelbesproken ‘mondkapjesdeal’ tussen Sywert van der Lienden en de overheid onderzocht. Maar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een direct betrokkene bij dit onderzoek én tevens onderdeel van de regering. Omtzigt en Van der Plas stelden dat er hierdoor “op zijn minst een schijn van belangenverstrengeling is en dat dit onwenselijk is”. Daarom dienden zij een motie in om het Reglement van Orde te wijzigen.

Verworpen

Door een dergelijke wijziging kan de Tweede Kamer in het vervolg de opdrachtgever worden van externe onderzoeken naar de ‘handel- en wandel’ van de regering als de regering zelf een belangenconflict heeft. Maar de motie haalde het niet. Het mag geen verrassing heten dat het volledige kabinet (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) tegen de motie stemden. Daarnaast stemden opmerkelijk genoeg óók PvdA, GroenLinks en Fractie Den Haan tegen. De rest van de oppositie stemde voor.

“Nieuwe bestuurscultuur?”, twittert Omtzigt cynisch. “Nou, regering PvdA en GroenLinks willen echt niet. Dit voorstel met Caroline van der Plas is heel simpel: wanneer er misstanden vermoed worden bij de regering, is de Kamer opdrachtgever van het onderzoek en niet de regering. Verworpen dus.”