Maar als ik je arieolivier@gmail.com als adres opgeef dan hoef je je geen zorgen te maken, want ik krijg de mail dan evengoed binnen.
Sterker nog, punten in je mailadres maken helemaal niet uit. Gmail negeert ze. Je kan zoveel punten toevoegen of verwijderen als je wilt.
Zo legt Google het uit op zijn hulppagina: “Als je e-mailadres bijvoorbeeld johnsmith@gmail.com is, dan bezit je alle varianten met punten van dit adres: john.smith@gmail.com jo.hn.sm.ith@gmail.com j.o.h.n.s.m.i.t.h@gmail.com.”
Gmail is een van de weinige dienstverleners waarbij de punt niet uitmaakt in je gebruikersnaam. Bij Facebook doen punten er ook niet toe, maar bij bijna alle andere online internetaanbieders weer wel.
Let op: het werkt alleen bij adressen die eindigen op @gmail.com. Als je op werk Gmail gebruikt maar zonder dat je adres eindigt op @gmail.com, dan kun je niet zomaar overal punten tussen zetten.
Een geheim spam-adres
Omdat je met de punten alternatieve mailadressen kan aanmaken, kan je daar eentje van uitpikken en daar in de praktijk een spamfolder van maken.
Als iedereen bijvoorbeeld mailt naar john.smith@gmail.com, dan blijft dat het primaire mailadres. Maar elke keer als je het adres geeft aan iemand of een instantie die je mogelijk gaat spammen, dan gebruik je john.smit.h@gmail.com.
In je Gmail kan je dan een speciale map voor spam maken voor alle mails die naar john.smit.h@gmail.com zijn verzonden en die dan automatisch van een ster kunnen voorzien, archiveren of verwijderen. Je kan ook een tweede account maken op websites waar je een bepaalde periode gratis krijgt, zonder dat je een nieuw mailadres hoeft aan te maken.
Met het plus-teken is er ook een leuke truc
Een dergelijke truc werkt ook met het teken +, dat je in elk mailadres kan gebruiken voor het aanmaken van alternatieve adressen. “Als je naam bijvoorbeeld hikingfan@gmail.com is, dan kan je ook mail versturen naar hikingfan+friends@gmail.com of hikingfan+mailinglists@gmail.com”, legt Google uit op zijn hulppagina.
“Je kan dat ook gebruiken als je je aanmeldt voor een bepaalde dienst en denkt dat ze je informatie gaan delen. Zo heb ik bijvoorbeeld eens +donatie toegevoegd toen ik een politieke organisatie geld gaf. Nu weet ik waar andere organisaties het vandaan hebben als ik mail krijg op dat adres. De oplossing: filteren naar auto-delete”, stelt Google.
Je kunt dus, zonder dat anderen het merken, met een simpel puntje of een plusje heel wat uit je Gmail-account halen.
Bron: Xander Cotten red Foto: Pixabay