-Warschau- De aartsbisschop van Poznań, Stanisław Gądecki uit stevige kritiek op een petitie die door Rafał Piotr Betlejewski aan het Poolse parlement is aangeboden en waarin wordt voorgesteld de biecht voor minderjarigen onder de 16 jaar te verbieden. De bisschop noemt het “een herhaling van wat we hebben meegemaakt tijdens het stalinistische tijdperk”.
In verklaringen aan het Poolse agentschap PAP benadrukt de Poolse Bisschoppenconferentie dat kinderen in die periode niet gedoopt konden worden of naar de kerk konden gaan voordat zij meerderjarig waren.
De petitie werd in oktober door acteur en influencer Rafał Betlejewski aangeboden aan de Sejm (Poolse parlement) en heeft inmiddels meer dan 15.000 handtekeningen verzameld. Betlejewski stelt dat een biecht “een ervaring van vernedering en angst inhoudt, een traumatische en onaangename gebeurtenis die kinderen niet willen en waartegen zij zich niet kunnen verdedigen”. Ook beschrijft hij dit sacrament als ‘een middeleeuws relikwie’ geboren in een tijd van ‘feodale sociale verhoudingen’. Nieuw is de petitie niet. Het werd voor het eerst ingediend in 2023, maar werd destijds afgewezen omdat het niet aan de formele vereisten voldeed. Op 16 oktober 2024 registreerde Betlejewski het echter opnieuw en deze keer is het door de wettelijke filters gekomen, al lijkt het twijfelachtig dat het zal worden goedgekeurd.
Aartsbisschop Gądecki noemde het voorstel ‘complete onzin’. “Het is moeilijk te begrijpen dat in een christelijke cultuur, waar de biecht al bijna tweeduizend jaar bestaat, iemand plotseling zou voorstellen om het voor kinderen te verbieden”, verklaarde hij. Volgens de prelaat negeert Betlejewski dat kinderen in alle stadia van hun ontwikkeling onderwijs in volle waarheid nodig hebben. “Het is essentieel om hen te laten biechten, omdat de vorming van een persoon begint vanaf de geboorte en niet vanaf de leeftijd van 16 jaar”, betoogde hij. Hij voegde eraan toe dat “alle sacramenten de persoon geleidelijk vormen, laag voor laag, jaar na jaar.”
De aartsbisschop van Warschau, Adrian Galbas, omschreef dit initiatief in december al als “absurd en vreemd”.
Debat over de biecht van kinderen in Europa
Het kerkelijk recht bepaalt dat kinderen vóór hun eerste Heilige Communie moeten biechten (canon 914 CIC). Deze praktijk heeft echter ook in andere landen kritiek opgeleverd. Psychiater Harald Dreßing, directeur van het Duitse MHG-studiecentrum, benadrukte in 2023 dat kinderen in de leeftijd van de eerste communie de begrippen schuld en zonde niet volledig begrijpen. Dressing studeerde geneeskunde aan de Johannes Gutenberg Universiteit in Mainz. Sinds 1993 leidt hij de afdeling forensische psychiatrie van het Centraal Instituut voor Geestelijke Gezondheid in Mannheim. Dressing werkt landelijk als deskundige in strafrechtelijke, sociale en civiele procedures. Als medecoördinator leidde hij het onderzoeksproject “Seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken in opdracht van de Duitse bisschoppenconferentie.
In een rapport aan de Duitse bisschoppenconferentie in 2023 stelde men voor om de biecht uit te stellen tot na de eerste communie. Als argumentatie werd naar voren gebracht dat biechten in een afgesloten ruimte tussen een oudere priester en een kind een machtsongelijkheid met zich meebrengt welke “weinig met verzoening te maken heeft”, hoewel men ook erkende dat veel priesters hier op een juiste manier mee weten om te gaan.